Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/02/02/tackmejl/

Fråga om hyfs och stil

Tackmejl?

Rätta artikel

Fråga: Jag har varit på jobbintervju och undrar om det är viktigt att skriva ett tack-email och i sånt fall hur lång tid har jag på mig att skriva det? Intervjun var i onsdags.

Svar: Vad skulle du skriva i ett tackmejl? "Tack för att jag fick tala med dig"? Du har besökt enligt överenskommelse en person som eventuellt vill anställa dig, ni har haft ett samtal på vederbörandes arbetstid, och du har egentligen ingenting att tacka för.

Så nej, inte något tackmejl.

För övrigt ser jag av frågorna till min spalt att allt fler vill slippa andra arbetsrelaterade mejl än de riktigt nödvändiga och betydelsefulla. Din eventuella arbetsgivare kan rentav bli tacksam om du avstår från att tackmejla.

Magdalena Ribbing

Tillägg: Bland kommentarerna till mitt svar finns flera som direkt motsäger det jag har skrivit. Det gör att jag tar tillbaka det jag så bestämt råder till, alltså att inte skriva ett som jag menar onödigt mejl, utan att efter intervjun skicka ett kortfattat artigt mejl med innehåll "tack för samtalet, arbetet verkar intressant, jag vill gärna ha det." Så görs tydligen numera enligt bland annat amerikanskt mönster. Även frågeställaren meddelas detta direkt.