Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/02/08/15405/

Fråga om hyfs och stil

Presentnej?

Rätta artikel

Fråga: Vi hade nyss 70-årsfest då vi bjudit cirka hundra släktingar och vänner. På inbjudan skrev vi "ingen uppvaktning". Hälften kom med presenter av olika slag. Vänligt naturligtvis. Det var kommande upplevelser spabesök, biobiljetter, presentkort på restaurangbesök, blommor. Mycket trevlig uppvaktning men jag tycker det känns fel mot andra som kanske kände sig obekväma för att de inte hade något med sig men de hade gjort enligt önskemål i inbjudan.

Vilket är som gäst rätt, ta med present eller inte? (Vi är själva bjudna på en fest där det också står "ingen uppvaktning.")

Svar: Det mest artiga, brukar jag svara på frågor om man ska ha med sig en present trots att sådana undanbetts, är att avstå från att ge present. De som ändå tog med sig presenter ”vågade” inte låta bli, så fast rotad är traditionen att ge något till den som firar födelsedag. Det är alltså vänligt av gästerna att inte ta med något, om detta önskemål har uttryckts tydligt. Hörsammar man denna önskan visar man respekt för inbjudaren.

De gäster som inte gav något gjorde rätt och har absolut ingen anledning att känna sig obekväma.

Magdalena Ribbing