Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/02/26/sallskaps-tv/

Fråga om hyfs och stil

Sällskaps-TV?

Rätta artikel

Fråga: Jag undrar om jag är småsint som blir upprörd när värdparet har teven på under middagar. Jag uppfattar det som att gästerna inte är tillräckligt intressanta. Jag reagerar också oerhört negativt om jag som gäst förväntas vilja se hockeymatcher eller melodifestivaler.

Är jag plump om jag bara säger vad jag tycker?

Svar: Förr i tiden, men det var på mitten av 1900-talet, hade många bjudningar just för att titta på den spännande uppfinningen TV. Då visste gästerna detta och ville delta i detta tittande.

I dag beror en bjudning med TV-tittandet på både värdperson och gäster, det finns förstås de som finner det otroligt viktigt att se en festival av någon sort eller en sporttävling. Personligen tycker jag som du, att TV:n har man inte på när man har gäster. Man kan titta på TV hemma sig - är man på en bjudning vill man förmodligen prata med övriga. Men har man någon hemma på middag och själv gärna vill se något program som råkar gå just då, och frågar sin gäst om det är okej, så är det knappast något ”fel”.

Har man däremot gäster som har kommit för att umgås vilket jag tror är den vanliga orsaken till att ha en bjudning, så är det olämpligt att ha TV:n på, det blir som ett påpekande för gästerna att deras samtal inte är tillräckligt viktiga, som du skriver.

Plumpt att påpeka detta? Som gäst kritiserar man inte värdpersonerna eller andra gäster förstås, men du kan vänligt fråga om det går att stänga av TV:n, åtminstone ljudet, eftersom det överröstar eller hindrar samtalet. Andra gäster ska helst ha samma uppfattning.

Magdalena Ribbing