Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/03/24/15575/

Fråga om hyfs och stil

Nakenbildvarning?

Fråga: Jag satt och kollade på en webbsida för bilder och råkade komma in på en kanal med naket innehåll. Där upptäcker jag en tjej som var misstänkt lik en person från högstadiet, och under bilderna står även hennes för- och efternamn - bilderna föreställde henne. Jag är vän med henne på Facebook, men vi har inte pratat på flera år. Vi var aldrig nära vänner i skolan heller, men är uppvuxna i en ort där alla känner alla.

Både ansikte och bröst syns i bilden. Jag kollade efter källan för att se om jag kunde lista ut vem som laddat upp bilderna. Men källan är borttagen. Hittade däremot två videoklipp på henne när jag sökte efter ursprunget. Videoklippen är väldigt explicita där man ser henne onanera. Det ser ut som att hon filmat och fotat sig själv, utan annan inblandning. Kanske även att hon laddat upp det på nätet själv, på nån annan sida. Det händer att personer i min ålder laddar upp naket innehåll medvetet på nätet. Men jag tror mer på att hon fått sin mobil hackad eller att hon skickat till bilderna/filmerna i förtroende till någon annan och att de senare hamnat på nätet. Det verkar som att de publicerades nyligen.

Min fråga är nu: vad bör jag göra? Ska jag berätta för henne? Hur gör jag det i så fall? Vad ska jag säga? Jag misstänker att hon kommer känna sig obekväm med att jag sett hela henne naken. Är det bättre att låtsas som jag aldrig sett detta och inte säga något för att inte göra henne ledsen?

Ska jag berätta för någon gemensam bekant som står henne nära? Men då sprider jag ju informationen till fler personer. Hon kanske redan vet att bilderna cirkulerar ute på nätet och helst vill glömma bort det? Att källan är borttagen indikerar att någon (kanske hon?) anmält bilderna och de raderats efter det. Eller bör jag berätta och säga att jag finns om hon vill prata och stöttar henne i en eventuell polisanmälan? Vill hon ens ha stöd i en sån här fråga av en kille som inte har pratat med henne på länge? Svar: Det du beskriver är sorgligt, gräsligt och svårt att lösa. Om igen får jag bekräftat hur vanskligt och direkt farligt det alltför ofta är med sociala medier och den tillgång till innehållet som ges utan urskillning. En svag möjlighet finns förstås att din vän har lagt ut bilderna för att hon verkligen vill visa sig för alla. Men ett intrång ligger närmare till hands.

Sett ur ett medmänskligt perspektiv och oavsett om din Facebookvän har lagt ut bilderna och videon frivilligt eller om de har stulits av någon annan tror jag att hon behöver få veta att de är tillgängliga på flera platser. Det du kan göra är att personligen, inte via någon annan, ta kontakt med henne. Gör det inte på nätet om det finns skuggan av en risk att någon annan kan se det du skriver till henne. Bäst är att du ringer upp henne, du borde kunna hitta henne telefonnummer, och berättar för henne vad du har sett. Givetvis inte förmanande och kritiserande, hon har det förmodligen svårt nog ändå.

Att ni inte har talats vid på länge är inte avgörande för informationen, hon behöver få veta hur det är. Och det spelar ingen roll om hon tycker att det är obekvämt att du har sett henne naken i intim situation, det bör vara viktigast för henne att få veta att bilderna och videon är spridda. Gör som du skriver, erbjud henne ditt stöd. Skulle det mot förmodan vara av egen vilja som hon har spritt dessa bilder kan hon behöva hjälp med sin självuppfattning - det kan jag förstås inte ha några synpunkter på. DN har en mycket välrenommerad psykologispalt, fragainsidan@dn.se som man kan vända sig till med sådana frågor. Magdalena Ribbing