Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/03/27/underhallningssabotorer/

Fråga om hyfs och stil

Publiksabotörer?

Fråga: Vi var nyligen på en Ålandskryssning, mest pensionärer reste med denna båt. I pianobaren där satt en man och spelade och underhöll oss under någon timme, det var fullsatt och entertainern var mycket bra! Dock blev det tråkigheter då ett sällskap på ett halvdussin personer pratade så högt så vi andra blev störda och inte hörde vad underhållaren sa.

En kvinna i närheten av oss sa till slut till dem att försöka sänka sin ljudnivå och respektera att en person försökte göra sitt jobb, men utan effekt. Vi hyssjade på dem vid flera tillfällen efter det, sedan gick min man fram och bad dem sänka ljudnivån eller gå därifrån. De gick efter ett tag och satte sig strax utanför lokalen som saknade dörr, men höjde då ljudnivån på sitt pratande ännu mera så de fortfarande störde evenemanget. När vi sedan lämnade lokalen blev jag och min man konfronterade av två män ur detta sällskap, de satt och passade på oss, och menade att vi inte hade rätt att avgöra deras ljudnivå osv. Det blev ganska obehaglig stämning.

Tänk att vuxna människor beter sig så dåligt mot sina medmänniskor. De flesta andra var illa berörda av detta sällskap, men bara vi protesterade högt mot dem. De var inte märkbart påverkade av alkohol vill jag tillägga.

Gjorde vi fel, vi som sa till dem att tysta ner sig?

Svar: Som alldeles för ofta handlar det om självupptagenhet och en allmänt trist attityd visavi andra. De som medvetet stör sin omgivning verkar inte ha förstånd nog att inse att de befinner sig bland andra människor, obs att jag inte hävdar att de saknar all slags begåvning, men det som kallas empati har de brist på. Deras egoism verkar ta upp hjärnutrymmet för vanligt folkvett.

Man kan som ni gjorde försöka påpeka för dem att ljudnivån är besvärande och föreslå att de går någon annan stans för att inte sabotera den underhållning som andra har glädje av. Nu hjälpte ju inte det. Att två av de högpratande försökte hämnas på er var pinsamt omoget av dem. Vettiga människor hade insett läget, genast dämpat sig och naturligtvis inte bråkat efteråt.

Som jag ser det är enda möjligheten i ett sådant läge som du beskriver att överlämna problemet till en ansvarig person, en kryssningsvärd eller annan ombordanställd. De som sköter underhållningen bör själva kunna be att publiken dämpar samtalet, även om det är svårt att fatta för dessa högpratare som inte har andra än sig själva i fokus.

Om det händer igen: ta reda på den kryssningsvärd som ska finnas i närheten (och borde ha ingripit på eget bevåg) och be att vederbörande lugnar ner högpratorna alternativt visar dem ett annat utrymme.

Svaret på din fråga är alltså nej, ni gjorde inte fel som bad de störande personerna att dämpa sig.

Magdalena Ribbing