Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsinbjudningssvar?

Fråga: Jag ska gifta mig i slutet av sommaren och har redan skickat ut inbjudningskorten.

Flera har tackat för inbjudan men inte sagt om de kommer eller inte. Inte ens personer som jag vet kommer.

Min fråga är: när svarar man på en inbjudan om man vet att man kommer eller inte? Är det okej att som nära vän eller släkting vänta till sista svarsdag även om man 4 månader i förväg vet svaret?

Några väldigt nära släktingar har flaggat för att de kanske inte kommer på grund av av olika hobbies som kanske krockar… Eller att de kanske skall på semester just den helgen vi ska gifta oss… Vore det inte lämpligt att dessa personer planerar semester och hobby andra helger?

Svar: Som så ofta är det okunskap om hur man besvarar en inbjudan som ställer till problem. Ett tack för en inbjudan ska självklart innehålla ett ja eller ett nej. Enbart tack är meningslöst.
Oavsett släktskap och vänskap svarar man på en inbjudan med att tack för den och att man infinner sig, eller att man tyvärr har förhinder. Och det gör man så snart som möjligt, det finns inte minsta artighet i att dra ut på svaret till sista svarsdatum, snarare tvärtom. Tänker man efter en halv sekund förstår man varför ens svar är viktigt för inbjudaren.

Du tycker att dessa vankelmodiga gäster ska ändra sina ledigheter för att gå på ditt bröllop som givetvis är jätteviktigt för dig men kanske inte lika stort för samtliga gäster. Dessutom kan det vara problem att veta vad man gör fyra-fem-sex månader senare, och det är därför bjudningskort inte ska skickas alltför långt i förväg.

Dina nära släktingar som meddelar att ditt bröllop kan krocka med deras hobbies kan du räkna bort, prioriterar man en hobbyhelg framför en nära släktings bröllop behöver du inte hålla platser lediga för en eventuell närvaro. Att man inte vet när semestern kan tas ut är kanske en annan sak, det är inte alltid man får bestämma exakta dagar för sin sommarledighet.

Så svaret på din fråga är med några reservationer: den som har fått en inbjudan svarar så snart som möjligt, och då alltid med ett ja tack, eller ett nej tack. Några ”kanske” finns inte i den etikettvärld där hyfs råder.

Magdalena Ribbing