Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Vandrarhej?

Fråga: Jag är ofta ute i naturen och vandrar i naturreservat. Om man är helt själv på en väldigt folktom plats (till exempel en skog, strand, etc) och det plötsligt kommer en annan person, bör man då hälsa på den? Ofta gör jag det men det är svårt att veta generellt hur man bör göra i sådana situationer. Vissa kanske störs av detta och vill vara för sig själva.

Svar: I Sverige händer det ofta att människor låtsas som om andra som de möter inte finns. Varför det är så vet jag inte. Något slags kulturell blyghet kanske? Eller bara vanlig bortkommenhet? Man kanske inte vill ta risken att den man möter på sin ensamma promenad misstänker att man försöker sig på en kontakt. Men den som går ensam äger fördenskull inte omgivningen utan får finna sig i att andra också går där.

Författaren Hjalmar Gullberg, 1898- 1961, skrev
”Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så.”

Om du möter en annan vandrare i naturen är det självklart att du hälsar. Det är rätt, artigt och en grund i mänskligt beteende. Ingen kan störas av att någon förbipasserande säger ett vänligt hej. Ingen är helt osynlig.

Magdalena Ribbing