Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Vänsvek?

Fråga: Har sedan 1995 en väninna som till en början var arbetskamrat. Över åren kom vi att bli mycket goda vänner och umgicks även privat.

Har väl känt sista året, att intresset från hennes sida mattats av lite och hon ofta haft ursäkter att inte kunna komma till lunchträffar eller tjejmiddagar. Men hon har alltid ringt tillbaka och försäkrat att det var otur att hon inte kunnat komma just då, etc och att jag och vår vänskap betyder så mycket för henne!

Nu var hon bjuden till ”tjejkväll/ middag” en torsdag (skriftlig inbjudan!) och hörde av sig tre dagar innan och beklagade att hon inte kunde komma, då hennes åldriga mor som bor i en annan stad blivit sjuk och hon måste åka till henne. Beklagligt, men förståeligt. Väninnan hörde av sig dagen innan igen och sa att hon skulle bli kvar hos sin mamma till helgen den veckan.

När jag så stod i köket och höll på med förberedelser inför middagen, plingade det till i min mobiltelefon och jag såg att väninnan lagt upp ett meddelande på Facebook! Döm om min förvåning att hon denna dag – samma dag som min middag – lagt upp en bild på en väninna som hon gjort en utflykt med till Görvälns slott i Järfälla och skrivit att hon njöt av en fin eftermiddag där i solen!

Jag blev jätteledsen och besviken! Hon valde alltså bort mig och vår tjejmiddag och föredrog en dag i solen med en annan väninna. Skulle vår vänskap sluta i en lögn? Hade hennes mamma ens varit sjuk? Sociala media kan vara avslöjande.

Hur ska jag agera mot henne? Ska jag alls agera/reagera?

Svar: Usch! Trist beteende av denna kvinna. Att hon så noggrant beskrev anledningen till att hon inte kunde delta i din middag, och återkom till dig om detta med ytterligare precisering, visar ju en noggrann planering till hennes frånvaro. Hon kunde annars lätt att meddelat bara att hon beklagade att hon inte kunde delta, istället för historien om sjuk mor osv. Man kan som inbjudare inte kräva närvaro av alla man bjuder, men av en gammal vän ska man inte tolerera en medveten lögn som förklaring till ett uteblivande.

Finns det kanske en liten möjlighet att bilden är äldre än den dag hon lade ut den? Annars är det beräknande och därmed ännu mer uselt att göra som hon gjorde. Men om du är helt säker på att hon gjorde den där utflykten samtidigt som din middag, och att det inte var en bild från veckan innan tycker jag att du kan skicka ett meddelande till henne om att du har sett detta.

Du skulle då kunna skriva ungefär ”Såg på Facebook att du var i Järfälla istället för hos din sjuka mamma och att du prioriterade den utflykten före min middag. Det är din sak, men jag blev ledsen över att du var osann och det uppfattar jag som ett svek mot vår relation. Nu tar jag en längre time-out från vad jag så många år har betraktat som en god vänskap mellan dig och mig.”

Du måste ju nästan misstänka att hon avsiktligt försöker avsluta relationen till dig när hon lade ut bild osv på Facebook för din och andras beskådan, knappast en slump, hon måste ju ha insett att du kunde se det. Hon kan eventuellt ha en bra förklaring. Eller så struntar hon i er vänskap och då är det lika bra för dig att du blir av med henne.

Du ska inte behöva öda mer energi på en så opålitlig eller lögnaktig person. Du har rätt att välja det ord som din besvikelse finner bäst.

Magdalena Ribbing