Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Flugrätt?

Fråga: Min son tar studenten till sommaren. Svart kostym är inköpt och vit skjorta ska bäras samt svarta skor och givetvis svarta strumpor därtill. Sonen har nu börjat fundera på om han kan ha fluga istället för slips. Min fråga är när fluga används. Är det lika fint/finare jämfört med slips? Det är ju väldigt sällan man ser någon använda fluga numera. Bör flugan i så fall ha en viss färg? Jag undrar också om en slips på en student kan ha vilken färg som helst.

Svar: Fluga är jämförbar med slips i finhetsnivå – undantaget svart eller vit fluga, den svarta hör till smoking, den vita till frack, ingendera passar till kostym. Det är alltså inte mer eller mindre fint att välja fluga istället för slips, eller tvärtom1!

En vacker fluga är fint till mörk kostym, färgval helt fritt, din son kan välja precis vad han vill, utom som sagt svart eller vit! Detsamma gäller färg på slipsen, vit slips har de närmast sörjande vid begravningen, svart slips är likaså en sorgmarkering om den bärs till mörk kostym med vit skjorta av män som är begravningsgäster.

Extra kunskap: Både slips och fluga är en utveckling av de breda kragar som Kroatiens ryttare använde i det trettioåriga kriget där freden slöts år 1648. På kroatiska heter slips kravata. Kroaterna knöt ihop sina kragar med ett band för att de inte skulle fladdra och vara i vägen under strid. Det blev snabbt modernt. Kroat (krabat) blev kravatt, och en sådan är en kragprydnad som kom att bli även nutidens kravatt, en större fluga, eller plastrong, mer gammaldags, som är längre och yvigare, och till slut också slips.

Magdalena Ribbing