Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/04/13/alkoholtjat/

Fråga om hyfs och stil

Vintjat?

Fråga: Jag önskar råd om hur jag ska göra när jag blir inviterad till bjudningar. Tåler inte syran i vin och får en stark halsbränna. När det gäller större bjudningar, som ordensmiddagar och liknande, är det inga problem. Då finns bordsvatten att tillgå och att säga nej tack när det bjuds vin går alldeles utmärkt.

Men i glada vänners lag blir det problem. Det ska trugas och kommenteras, vilket är synnerligen tråkigt. Nu har jag, mot all etikett, tagit en flaska öl eller bordsvatten med mig till vissa bjudningar eftersom det, för det mesta, inte finns annat än vin att tillgå. Det har blivit, nästan, comme il faut i delar av bekantskapskretsen och att ta vatten ur kranen vid en bjudning, bär mig emot.

Men varför kan inte värdfolket bjuda mig på öl eller bordsvatten och de andra på vin? Är det verkligen så emot etiketten? När jag har bjudning dricker jag alltid öl, medan jag bjuder gästerna på vad de vill ha: vin, vatten, alkoholfritt eller öl. Bordsvatten finns alltid att tillgå, även till vinet. Gör jag helt fel, eftersom det kommenteras så livligt ibland? Kan man inte bjuda på både vin och öl?

Svar: Absolut självklart är att det alltid ska finnas alkoholfri dryck tillgänglig utan diskussion eller krångel på en bjudning, allt annat är oartigt och ovänligt, alltså fel. Bäst är att värdpersonen ser till att ha alkoholfria drycker som matchar maten och det vin som också bjuds, i färg och smak. Numera är urvalet så stort att det inte är något problem att hitta rätt alkoholfri dryck.

Att däremot ha exempelvis starköl som självklart alternativ till vin är inte nödvändigt. Du kan dricka bordsvatten om det inte finns öl, och det du dricker ska verkligen inte kommenteras eller läggas synpunkter på. Men du kan inte utgå från att just det öl du önskar dig ska finnas som alternativ till vinet. Alkoholfritt öl är ett alternativ förstås, men som sagt, att förvänta sig starköl istället för vin kan jämföras med att en gäst som inte vill äta fisk kräver att få biff istället. Det gör inte en hyfsad gäst utan avstår från fisken i så fall, om inte vederbörande har meddelat sin allergi eller obehag i god tid så att värdpersonen får möjlighet att erbjuda det som gästen tål.

Att truga och tjata på gästerna om att ta ett glas vin är totalt fel. Att du tar med dig en flaska öl/vatten när du går på kalas är godtagbart. Du ska säga redan vid inbjudan att "det ska bli så kul, men jag tål inte vin, jag tar med mig en öl.” Förmodligen säger värdpersonen att det ordnar sig och att du inte behöver medföra ölet.

Slå bort dina vänners tjat och kommentarer om ditt icke-vindrickande genom att säga lugnt och kallt ”jag tål inte vin, det inte är väl inte något problem för dig hoppas jag.”

Du är verkligen inte ensam om att inte vilja ha eller tåla vin. Om du inte tål alkoholfria vinersättningar är det enda du kan göra att medföra dryck.

Magdalena Ribbing