Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Kassahyfs?

Fråga: Jag har en fråga om huruvida det är oartigt att behålla hörlurarna/hörsnäckorna på i en affär när man når kassan för att betala? Själv tar jag alltid av mig mina hörsnäckor innan jag betalar eftersom det känns artigast, men en vän till mig är istället av den åsikten att det ur artighetssynpunkt inte spelar någon roll huruvida man behåller dem på eller inte.

Vem av oss har rätt?

Svar: Du har rätt. Ingen som stänger in sig i ett annat lyssnande än till en närvarande person kan framstå som vettig och artig.

Alltså avlägsnar man hörlurar-hörsnäckor som utestänger ljudet från den man ska kommunicera med, exempelvis personen i kassan, och så gör man även om man inte ska föra ett samtal med personen ifråga utan bara säga tack.

Annars ter det sig som att man reducerar kassapersonen till en möbel.
Och det gör man ju inte.

Magdalena Ribbing