Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Barnkalasnej?

Fråga: Min fråga handlar om en inbjudan som tillställts mig skriftligen via post och avser inbjudan till ett kalas för en av mina bästa vänners lille son. Till saken hör bara att jag själv som är i samma ålder som min vän och hans sambo, vilket är nyss fyllda 30 år, är ungkarl och inte har några barn. Jag tycker inte heller särskilt mycket om barn, i synnerhet inte så små barn som inte ens kan begripa vad ett barnkalas är. Spektaklet är tänkt att gå av stapeln mitt på dagen en söndag, så jag förmodar att det kommer bli en mycket familjär och barnvänlig atmosfär. Med andra ord så är jag inte ett dugg intresserad, då det hela helt enkelt är på tok för tråkigt för att ens överväga att närvara vid. En sån här tillställning känns för mig mest som en egotripp för barnets föräldrar och far- och morföräldrar.

Å andra sidan är barnets far en av mina äldsta och bästa vänner och jag kan någonstans begripa att han vill ha mig där. I den uppkomna situationen känner jag mig därför väldigt osäker på vad jag ska göra. Är det okej att tacka nej till nåt sånt här eller kommer jag och bör jag bli en persona non grata (icke önskad person) om jag avböjer?

Svar: En inbjudan är en vänlighet, inte en tvångskommendering ens till en bästa vän.

Du kan uppföra dig som en hygglig kompis, gå på barnkalaset och stå ut med det i ett par timmar. Ingen kommer att kräva att du ska sitta på golvet och leka oupphörligt med födelsedagsbarnet. Du kanske rentav träffar någon intressant vuxen person som du inte känner nu.

Alternativt kan du tacka nej.

Bäst för din och din gode väns framtida relation är faktiskt att du, om du tackar nej, meddelar sanningen: ”Tack för vänlig inbjudan, tyvärr är jag inte en person som passar på barnkalas vilket gör att jag avstår men skickar mina bästa tankar till födelsedagsbarnet och hans fina föräldrar och hoppas att vi ses snart i annat sammanhang.” Eller något åt det hållet.

Vill du inte ta risken av att bli betraktad som barnovänlig kan du lugnt tacka nej förebärande något annat skäl, som att du har ett annat åtagande denna dag. Ett sådant behöver du inte redogöra för men det kan kännas bra att verkligen ha annat att göra. Du kan säkert omgående skaffa dig något, vad sägs om tvättstugan? Besök hos ensam släkting?

Men är din gamle vän en bra sådan rekommenderar jag att du låter bli undanflykter. Barnet blir ju ett år äldre varje år och du blir bjuden igen på kalas om du inte säger som det är. En vettig inbjudare förstår läget och blir inte sur.

Magdalena Ribbing