Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Knivetikett?

Fråga: I dag stoppar många kniven i munnen när de äter. Jag kan inte tänka mig det, det sitter i ryggmärgen att man inte gör det. Varför? Jo man kunde skära sig.

Okej, matknivar är väl inte så vassa men vad säger Magdalena om det? Är jag hopplöst gammalmodig?

Svar: Nej, aldrig kniven i munnen! Oavsett fiskkniv, fruktkniv eller annat slags kniv, stoppas den inte i munnen med ett enda undantag: kräftkniven. Felaktigt tror en del att de kan slicka av eller ha fiskkniven i munnen. Men det är lika fel sett ur hyfs- och stilperspektiv som att stoppa någon annan sorts kniv i gapet.

Matknivarna var vassa en gång i tiden men sedan 1800-talet har de rundad udd och man skär sig inte på dem. Att stoppa kniven i munnen ser illa ut för alla som har koll på hyfsat beteende vid ett matbord, åtminstone om det finns fler personer vid samma bord. I ensamhet gör man som man vill.

Däremot är det en vedertagen regel, faktiskt just regel, att inte stoppa kniven i munnen. Kniven var ursprungligen ett vapen och ett sådant har man inte i gapet i sällskap. I dag vet inte alla detta och stoppar gladeligen kniven i munnen vilket är motsatsen till gott bordsskick.

Du är inte gammalmodig. Du är väluppfostrad.

Magdalena Ribbing