Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Dörrhövlighet?

Fråga: Min fråga gäller då man varit på besök hos någon och ska gå därifrån. Är det gästerna som ska stänga dörren efter sig eller är det värden?

Kanske ett icke-problem egentligen, men jag tycker det känns märkligt när värden, efter man tagit adjö, går iväg in i huset/lägenheten och så står man lite snopet kvar vid dörren och förväntas stänga den. Har upplevt detta vid ett flertal tillfällen hos vänner och bekanta.

För egen del följer jag alltid med gästerna till dörren och stänger när de gått, tycker det känns hövligare.

Svar: Som jag har förstått det tänker sig en del värdpersoner att det verkar ovänligt att själva stänga efter gästerna, som att ”stänga ut” dem. De som varit hemma hos någon ska enligt det synsättet alltså frivilligt markera att de lämnar det hus som de har besökt genom att stänga efter sig. Denna ovanliga syn på gästfrihet finns inte beskriven i min stora samling av etikettböcker men kan givetvis förekomma lokalt.

Gästerna förmodas uppfatta det som ovänligt om värdpersonen drar igen dörren omedelbart som gästen har gått ut genom den. Men den som haft gäster står rimligen kvar en minut eller två efter att ha sagt farväl till dem, till dess att de har hunnit utom synhåll, gått in i hissen, ut i trappan, bort genom porten eller grinden.

Det självklara är att därför att värdpersonen följer gästerna till dörren-porten och vinkar ett vänligt hej då. När gästerna har hunnit en bit bort stänger värdpersonen dörren till sitt hem.

Svaret på din fråga är alltså att värdpersonen ska stänga dörren.

Magdalena Ribbing