Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/04/24/15802/

Fråga om hyfs och stil

Datorintrång?

Fråga: En ny frågeställning som berör fundering kring gott uppförande har uppstått för min del.

En kollega bad mig komma in på hennes rum, hon skulle visa mig en del i ett mejl som hon ville att jag skulle hjälpa henne att tolka. När jag så står där och tittar på hennes skärm så ser jag bland flera andra öppna flikar en flik som visar att ett pdf-dokument är öppet och på fliken syns mitt namn - hon har öppnat ett dokument som har med mig att göra. Vi har sådana positioner att vi kommer åt en hel del fakta om medarbetare (vi är 600 personer) som vi behöver kunna kolla gällande olika saker. Jag tror absolut inte att hon snokar i någonting hon inte har att göra med, hon är professionell. Men faktum kvarstår, jag ser mitt namn på en flik som indikerar att hon kollat någonting som har med mig att göra, men tanken är förstås inte att min uppmärksamhet ska fästas vid det, jag är där för att titta på någonting annat. Hon tänkte nog inte på att fliken var där och att jag kunde se den.

Jag sa ingenting om fliken. Men jag har funderat. Har jag rätt att försiktigt undra vad det är för flik eftersom den har med mig att göra, eller har jag inte rätt att göra det i och med att det är hennes dator och hon har kallat in mig för att tala om någonting annat? Vem gör intrång hos vem, så att säga?

Svar: Visst skulle du i lätt ton ha kunnat säga ”och här ser jag mitt namn” för att ge henne möjlighet att förklara. Hon hade bett dig titta på något i den dator som hon jobbar med, och det hon inte ville att du skulle se i den skulle hon ha dolt innan du kom dit.

Du gör inte intrång i hennes dator när hon själv har öppnat den och inte har tagit undan det som hon ville hålla för sig själv. Jämför med att någon vill visa dig en bild i ett album, och du då får se en annan bild på något uppseendeväckande. Då är det inte du som av nyfikenhet har rotat fram den bilden, utan den som visar albumet för dig som har varit antingen slarvig eller likgiltig inför att du skulle råka se den.

Magdalena Ribbing