Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Prettogäster?

Fråga: Min sambo sedan några år har ett antal vänner som gärna vill komma ut till mitt ställe i skärgården och bo och äta.

I början ställde jag upp men känner att det liksom tar emot. Det är inte mina vänner och sommaren är kort och dom vill dessutom inte åka hem när man finkänsligt påpekar att bussen går kl 1200. Det finns ju mat kvar…

Några har vi fått köra in med bil till närmaste ort en dryg timme tur retur. Andra har fått åka ända till Stockholm utan att betala en krona.

Tycker att dom som åker längre sträckor, säg 40 minuter i min bil, av sig själva skulle kunna erbjuda sig att betala en slant.
Men nej då.

Tycker det räcker att umgås i stan. Vill inte driva hotellrörelse under några veckor på sommaren.

Vad säger jag till dom i sommar när dom vill komma? Och vad gör jag när dom som överraskning knackar på dörren?
Är det jag som är elak och oresonlig?

Svar: Nej, du är inte elak eller ogästvänlig! Det är självklart att du inte ska ha oönskad och gratis pensionatsverksamhet på sommaren. Eftersom du och din sambo tydligen har skilda vänkretsar behöver du diskutera med sambon angående vänner som är gratisätande – åkande på egna villkor. Sambon kan framföra vänligt när dessa personer bjuder sig själva att det inte passar, ni har andra planer. Ingen kan surna till över det. Att man har ett attraktivt fritidsboende innebär inte att alla andra mer eller mindre bekanta har fri tillgång till det.

En annan sak är om din sambo brukar säga till sina vänner att de gärna får komma till ditt ställe och hälsa på, då uppfattar dessa vänner som att de är ditbjudna och kan inte nekas gästfrihet i form av mat, dryck och vänligt bemötande. Sådan inbjudan kan man slänga ur sig lite obetänksamt utan att inse följderna. Är det så måste din sambo genast lära sig att inte bjuda någon till ditt ställe utan att först ha pratat med dig om det.

Men om orsaken inte är din sambos ”generositet” angående besök på ditt sommarställe måste ni ta ett gemensamt beslut om vilka besök som vänligt men bestämt ska avböjas. Kanske är någon-några vänner välkomna?

Det där med förväntad gratisskjuts i bil är ett otyg, givetvis ska de som åker med erbjuda sig att betala bensinkostnaden. Men gör de inte detta är det väldigt svårt att avkräva dem ersättning. Du kanske kan säga något när biltransporten inleds, i skämtsam ton ”här kommer er privatchaufför, en flaska vin blir bra som arvode” – så får du se om de nappar på det betet. Inte helt troligt, de människor som utgår från att deras sällskap är så underbart att de kan komma när de vill och äta och dricka och få skjuts gratis, fattar inte alltid ens de mest tydliga vinkar.

Bästa tekniken är att hindra besöken och till det krävs samarbete med din sambo. Så när några av sambons vänner anmäler att de avser infinna sig kan du säga vänligt att det inte passar, ni har fullt upp (obs. att ni inte har minsta skyldighet att redogöra för vad ni ska göra). Rätteligen bör din sambo ta dessa samtal istället för att lämna obehaget till dig – det är inte roligt att säga nej till vad dessa självbjudande gäster tänker sig ska bli så trevligt.

Kommer personerna oanmälda och står framför dörren säger du och din sambo gemensamt att ni absolut inte har tid, tyvärr, fall inte undan om de då viftar med sin tårtkartong och säger ”men bara en kopp kaffe.”

Säkert skulle mina förslag kunna uppfattas som ovänliga av de personer som ser sin närvaro som en himmelsk gåva till den de gästar. Men de som verkligen är ovänliga, självupptagna och ouppfostrade är de gäster som beter sig som du beskriver.

Fatta mod, tala med din sambo, säg ifrån!

Magdalena Ribbing