Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Hembesök?

Ämnet ovälkomna gäster åstadkommer allt fler frågor till spalten.

Fråga: Vi bor i Stockholm men brukar åka bort några veckor på semester på sommaren. Igår kom min man hem och sa att min svägerska hade frågat om de kunde bo en vecka i vår lägenhet på semestern eftersom vi ändå inte är hemma, han sa att det var okej.

Nu är det så att jag inte känner att det är okej. De har små barn och jag är lite av en pedant. Tycker även att det känns olustigt med alla privata prylar, papper etc man har. Vi umgås inte särskilt mycket, under de dryga femton år vi har bott i Stockholm har de hälsat på oss kanske två – tre gånger men nu kommer de en vecka när vi inte ens är hemma? De har gott om pengar så de kan mycket väl ta in på hotell, och det finns ännu en släkting med stort hus i en förort – de hälsar på dom så de skulle ju kunna bo där tycker man.

Är det rätt att de ska få bo här bara för att det är tomt och blir bekvämt? Är jag bara småaktig och ogin, eller ska jag säga att jag faktiskt inte vill låna ut vårt hem?

Svar: Med stor förståelse för din tvekan råder jag dig ändå att låta svägerskan bo hos er, eftersom din man redan har sagt ja. Det borde han inte ha gjort utan att fråga dig först. Skulle ni nu säga nej nu måste ni ha ett vettigt skäl, annars blir det tydligt att det är du som inte vill ha svägerskan boende i din bostad och det kan sabotera den släktsympati som förhoppningsvis ändå finns mellan er.

Det är ett stort förtroende att låta någon bo i ens hem när man själv inte är där. Du kan att ringa din svägerska och säga att du gärna vill förklara att det finns ganska mycket i lägenheten som är en risk för små barn, barnen kan skada sig och föremål gå sönder. Förklara att du inte kan flytta undan allting, tyvärr, kan du säga. Och så säger du vänligt att du är pedant och vill att de bara använder matbordet med plastduk, inte äter något i soffan osv, inte har egna gäster, jag vet inte vad du kan ta upp av sådant som du inte vill att svägerskefamiljen ska göra hos dig. Men poängen är att du hövligt preciserar en rad saker som gör att svägerskan kan känna att det här blir för besvärligt för henne att iaktta och i bästa fall säger hon att då bor familjen hos den andra släktingen.

Du framstår visserligen som en besvärligt pedantisk svägerska men du har inte vägrat svägerskan tillträde till ditt och din mans hem.

Fungerar inte den metoden måste du ställa undan det du är rädd om, låsa lådor och skåp om det går, eller lägga allt du oroar dig för att svägerskan ska vara nyfiken på i en garderob som du låser, eller i ett rum som du kan låsa. Lägg enkla skynken över möblerna osv. Och försök tänka på att svägerskan inte vill dig illa utan bara är mån om sin egen närmaste familj och sin egen ekonomi.

Magdalena Ribbing