Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Saltstil?

Fråga: En bekant till mig påstod att det var ohyfsat att strö salt på maten efter att man stoppat den i munnen, dvs att man ska salta maten direkt när man får den, innan man hunnit smaka på den.

Kan detta verkligen stämma?

Svar: Vanlig fråga. Enkelt svar: Nej.

Utförligt svar: De finns de som i likhet med din bekant tänker sig att saltande på maten när man har smakat på den skulle innebära ett underkännande av matlagaren som skulle ha saltat för lite. Istället ska man alltså utgå från på att maten är saltad i underkant och därför salta innan man har smakat. Hur sjutton vet man i förväg att maten är undersaltad?

Det vet man inte. Förvägssaltande är givetvis urdumt. Saltande i efterskott har ingenting att göra med att klaga på maten vilket man naturligtvis inte gör. Det handlar bara om individuella behov av sälta, och att ens personliga saltlust är något större än matlagarens (avsevärt bättre än tvärtom, kan jag säga). Om matlagaren har råkat salta i överkant saboterar den förvägssaltande gästen sin portion.

Så den som saltar innan maten har smakats på är oförståndig eller fasligt obetänksam – jag skriver det trots risken att kritiseras av alla som av missriktad artighet saltar på osmakad mat.

Det finns bara ett rätt i detta ämne: vänta med att salta till dess att maten har smakats på och eventuellt befunnits för lite saltad.

Och alla förvägssaltare kan genast sluta med tramset om att saltande efter smakandet skulle vara oartigt.

Det är det inte.

Magdalena Ribbing