Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/05/04/kalorikommentar/

Etikettfrågan

Kalorikommentar?

Fråga: Jag är en liten knubbis, och har ofta fått höra: "Ja, men den kakan behöver ju inte du" och självklart har jag velat be de som säger så dra åt skogen många gånger.

Så, igår, kom jag på mig själv, när jag gav bort choklad, med att säga: "Den kan du behöva! Du som är så mager!"

Nu är det jag som borde dra åt skogen, eller hur?

Svar: Alla kommentarer om vad andra närvarande verkar behöva eller inte behöva i mat- och klädväg ska undvikas. Det du sade var alltså fel.

Med detta sagt: du antyder att du har lyckats avstå - och det är snyggt gjort av dig - från att fräsa surt åt de taktlösa drullar som säger till dig att du inte behöver den kaka du tar. Och du säger säkert inte igen att den som är smal kan behöva äta mer choklad.

Men drabbas du på nytt av en fånig kommentar som kombinerar din knubbighet med ditt kakätande - vem tror på allvar att en stickande beskäftig kommentar skulle göra skillnad? - kan du milt med en häpen min säga "och?" Då tvingar du den som kommenterar att förklara sig. Kanske får du då höra ungefär "jamen du är ju lite mullig och då ska du väl inte äta kakor" eller något liknande. Då kan du le fromt och svara "jaså, det tycker du" - vilket borde få tyst på kommentatorn. Fortsätter vederbörande, som förhoppningsvis har blivit en aning generad över sin klumpighet, att babbla om nyttighet osv, kan du säga lika fromt "vi ser alla olika ut. Du också."

Magdalena Ribbing