Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Besserwisserprotest?

Fråga: Min fråga rör sig i området konfrontation med människor som jag upplever som besserwissrar, och som jag inte enkelt kan avlägsna ur mitt synfält. Jag har slagit upp följande: Besserwissrar: ”människor som anser/upplever sig veta allting bättre än andra”.

Vid ett tillfälle underhöll jag mig med några yngre kompisar. Det pratades vitt och brett, mest strunt, men roligt hade vi. Jag höll just på att raljera något om Gustaf Vasas entré i historien, så avbröt en av dem mig, med blicken fäst på sin mobiltelefon, med att det jag hade sagt var fel, det ”hände inte år 1526, utan 1528”. Jag försökte ignorera inlägget, eftersom det var helt betydelselöst för det jag försökte berätta (vilket sannolikt alla utom den individ som avbröt mig begrep), men blev stoppad igen av denne med att ”det kunde han se i sin mobiltelefon”. Jag kände mig då tvungen, under viss irritation, att erkänna att jag hade haft fel, för att överhuvudtaget kunna få gå vidare i min berättelse.

Alltför många utnyttjar mobilen till att besserwissra andra när man umgås socialt. Det är ju inte helt orimligt att om jag blir rättad (=tillrättavisad) allt oftare, mina sociala relationer till personer som alltid står redo med mobilen i högsta hugg, tynar bort. Till slut törs jag ju knappast yttra mig längre i närvaron av en sådan bekant, vilket ju bara kan sluta med att jag kommer att tvingas avveckla den relationen (vilket ju verkar rätt onödigt).

Olämplig och irriterande användning av dagens mobiler har ju diskuteras ett flertal gånger i media. Till det vill jag alltså också lägga oskicket att (när man umgås socialt) ständigt stå med mobilen redo för att kontrollera vad andra säger – när man inte har blivit ombedd att göra det! Eftersom detta beteende vanligen inte grundar sig på mobilviftarens kunskaper, utan på fakta (?) som hen hämtar från nätet, kan man ju fråga sig vad mobilviftaren egentligen vill uppnå: handlar det bara om ett behov av att visa sig duktig inför alla oss sämrewissrar, eller är det ren beskäftighet (eller både och)?

Svar: Det är gott om vet-bättre-människor och ibland tänker jag att man gör en god gärning om man låter dem hållas eftersom det inte är osannolikt att de styrs av sin egen underlägsenhetskänsla och då är det ju synd om dem.

När du får en löjlig och ovidkommande kommentar om det du berättar om, tvärtystna en sekund, titta milt (gärna över glasögonen om du har sådana) på besserwissern, säg ingenting men fortsätt efter den tysta sekunden med din berättelse. Förmodligen tystnar även besserwissern då.

Om du argumenterar om oviktiga detaljer blir din berättelse avhuggen, stämningen trist och tjafset är till ingen nytta. Du behöver inte erkänna ett enda dugg, låt den beskäftiga kommentaren klinga bort och markera att du ger fullkomligt sjutton i den.

Mobilkunskapen finns ju för alla, och behöver inte uppmuntras. Låt dem hållas, dessa talanger som har lärt sig hur man googlar. Det är inte vad som menas med bildning.

En variant av besserwisser: ”ja han är ju en sådan där messerschmidt eller vad det heter” vilket ilsnabbt korrigerades med ”du menar en bitter-wasser.”

Magdalena Ribbing