Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Sorgbjuden?

Fråga: Som nybliven änka blev jag bjuden på en silverbröllopsfest.

Den startade vid 18-tiden och när klockan var 23.30 kom vi till kaffet och då fick vi resa på oss och mingla lite. Under hela kvällen höll olika par små tal om hur underbart det var att ha varit gift i 25 år.

Tyvärr förstod jag inte innebörden av denna fest när jag tackade ja och kände mej ganska nere när vi kom till kaffet. Kände då att jag inte klarade mer av alla ”lyckliga” par och tackade diskret värdparet och gick hem före kaffet när alla hade rest sig och skulle hämta kaffet.

Gjorde jag fel eller vad annat kunde jag ha gjort, undrar en som hade hemlängtan.

Svar: Förmodligen hade inbjudarna de bästa avsikter, nämligen att du som nyss blivit änka kunde uppskatta att träffa gamla och nya bekanta på en bjudning. Det var kanske inte det bästa av tillfällen med just en silverbröllopsfest, men jag förmodar att inbjudarna inte tänkte på detta som ett hinder för din närvaro.

Med stor förståelse för din situation svarar jag dig ändå att det är du som bestämmer vad du kan klara av. Alltså att bjuds du på 25-årsbröllopsfest kunde du ha tänkt på att det med stor sannolikhet skulle bli samtal och tal om äktenskap av ”silverlängd”, och då hade du kunnat tacka nej till kalaset.

Eller så kunde du ha bestämt dig för att ändå försöka fungera socialt trots din svåra situation, och gå på festen, vilket du gjorde – men då skulle du inte förvänta dig eller hoppats på att slippa se andras lycka, om jag kan uttrycka mig så.

Att du gick hem vid kaffet så pass sent var inte fel. Kommer man till en bjudning kl sex och stannar till halv tolv är det helt tillräckligt.

Magdalena Ribbing