Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Granninformation?

Fråga: Nu när vårsolen tittar fram ser man också grannarna som man inte träffat under vinterhalvåret. Vi fick i helgen höra att närmaste grannen haft inbrott för ett par månader sedan. Jag blev väldigt förvånad och lite upprörd över att de inte meddelade oss när det skedde. Överreagerar jag eller kan det anses höra till vanligt hyfs i villaområdet att informera de närmaste grannarna när man råkat ut för inbrott?

Svar: Man kan tycka att en god granne genast skulle informera sin nära omgivning om att ett inbrott har ägt rum. Tjuvar kan komma tillbaka, särskilt om brottet har varit lönsamt.

Samtidigt kan man förstå om det känns obehagligt att berätta vad man råkat ut för, man vill kanske inte skrämma andra, man vill inte tala om att man kanske lämnat ett fönster öppet, eller vad det nu finns för skäl till att tiga om inbrottet.

Egentligen vore det bäst om du på något vägsamfällighetsmöte, om du bor i radhus eller villa, eller vad som kan förekomma av gemensamma möten för en hyres- eller bostadsrätt, tog upp detta ämne utan att peka ut grannen förstås. Du kan säga ungefär ”jag tycker att det vore bra om vi enades om att berätta för varandra om vi råkat ut för inbrott eller något annat skurkaktigt, så att vi alla kan vara beredda om det skulle upprepas.” Det finns ju annat än inbrott: rån, blottare, tvätt- frukt- och bärsnattare med mera.

Magdalena Ribbing