Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Skrevgrepp?

Fråga: När jag växte upp blev jag uppfostrad att det var opassande/olämpligt att ta sig i skrevet öppet bland folk.
Att som man ”justera paketet” eller som kvinna ”rätta till klädseln” eller vad man nu behövde göra, gjordes så diskret som möjligt.
Efter melodifestivalens alla deltävlingar känns det dock som man kanske måste ompröva allt.

I praktiskt taget varje deltävling så tar sig antingen huvudartisten eller dansarna runt omkring i skrevet. I vinnarlåten t.o.m. båda!
Är jag gammaldags som tycker det här har gått för långt? Att var och varannan artist tror att detta är ”fräcka moves” och tar sig mellan benen blir ju löjligt!

Tittarna sitter och räknar hur många gånger artisterna tar sig mellan benen och Hanna Fahl, DN:s kommentator, bedömer ”skrevfaktorn” i procent.
Man undrar ju stillsamt hur etablerade artister som Björn Skifs och Tommy Körberg kunde lyckas så väl utan att kladda i skrevet? Dom har ju också en hand ledig som inte håller i mikrofonen.

Fick en känsla av bildproducenterna försökte klippa bort dom mest uppenbara skrevgreppen för några år sedan i t.e.x Allsång på Skansen men nu verkar man istället nästan zooma in bilder på fenomenet, som på vår representant till Eurovision Contest.

Jag kollade på första delfinalen av Eurovision Contest från Kiev och av 18 deltagare var det bara Sveriges bidrag som håller på så. Har inte dom övriga 17 länderna lärt sig att detta är framtidens underhållning?

Är den här trenden okej eller är jag för gammaldags?

Svar: För några år sedan hade spalten samma slags fråga. Då svarade jag att det är olämpligt, pinsamt, helt fel – förstås – att ta sig i skrevet, förutsatt att man vill bete sig hyfsat enligt vedertagen stil. Samma uppfattning har jag givetvis kvar. Varför skrevgreppen pågår vet jag inte, för mig ter det sig som en effekt av för trånga underkläder eller som problem med någon hudåkomma.

Förmodligen ska det föreställa attraktivt att någon tar sig i skrevet. Eller så är det något slags provokation, men så fungerar den inte när den blivit banal. För en luttrad folkvettsexpert verkar det som brist på vanlig hygglig uppfostran, ännu mer pinsam än att engagerat peta sig i näsan i andras närvaro.

Så nej, denna löjliga trend är inte ett dugg okej sedd ur mitt perspektiv. Du är möjligen lika gammaldags som jag – men vi finns ju ändå och det enda vi kan göra är att avstå från att titta på dessa artister. Vi har fritt val.

Magdalena Ribbing