Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Ersättningsgäst?

Fråga: Vi bjöd ett par vänner på en 50-årsfest.
Då kom ett brev där det stod:
”Tyvärr kan vi inte komma men vi skickar i stället vår dotter och henne man.”

Är detta brukligt?

Svar: Absolut inte! Det är alldeles fel och bäst vore om du skrev till eller ringde upp detta par som tackade nej och förklarade att det måste ha blivit ett missförstånd, dottern och hennes man är inte bjudna till ert kalas.

Er bjudning är inte detsamma som en offentlig tillställning med fritt tillträde. Två personer som är bjudna till er privata femtioårsfest har tackat nej, helt korrekt om de inte kan komma. Men de som är förhindrade har ingen som helst rätt att ”skicka” någon annan i sitt ställe.

De enda som kan bjuda in gäster är de som är värdpersoner. Inga gäster kan oombedda medföra andra personer och inte heller skicka dit någon ersättare. I visst nutida tankesätt ses en bjudning ibland som en öppen arena dit inbjudna kan ta med sig en kompis eller två, eller något nytt pojk- eller flickvänsfynd. Nej, nej, nej, så gör man inte! Varför skulle värdpersonerna ha utgifter och lämna platsutrymme för obekanta personer?

Nu kanske någon speciell och för mig obekant sed ligger bakom alltihop, jag vet ju inte mer än du berättar. Kanhända era inbjudna vänner föreställer sig att deras återbud innebär två tomma platser på er fest och att de hjälper er genom att skicka dit sin dotter och hennes man? Kan det finnas en lokal tradition där den som är förhindrad att närvara vid ett jubileumskalas skaffar en ersättare? Nåväl, det har jag aldrig hört talas om och det är absolut inte något som ni behöver finna er i.

Ta kontakt genast och säg vänligt att bjudningen är till för de av era vänner som ni själva bjuder, inte för andra.

Magdalena Ribbing