Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Svarsfråga?

Fråga: Jag undrar om det är brukligt att man som inbjudare ringer och påminner inbjudna personer om att svara, om personerna varit sena med att svara?

Svar: Har inbjudan inte något senast-svarsdatum kan inbjudaren höra av sig till de gäster som inte svarat en vecka innan festen ska äga rum, och vänligt fråga om de vill komma. Är det en riktigt stor fest kan man höra av sig lite längre i förväg, kanske två veckor, och fråga om närvaro.

Finns ett senast-svarsdatum utskrivet på inbjudan måste inbjudaren så snart detta datum passerats, ringa de icke svarande gästerna och säga ungefär ”kanske posten inte fungerade, jag har inte fått svar från dig på min inbjudan men hoppas att du kan komma.”

Det finns ju en risk att posten inte kommit fram, om nu inbjudan har skett den vägen per pappersbrev och som hygglig inbjudare ger man därför gästen en chans att slippa känna sig försumlig. Är det inbjudan via sociala medier har jag förstått att den inte anses lika seriös och att en del människor då tycker att de inte ”behöver” svara. Även dessa behöver inbjudaren alltså höra av sig till och hövligt fråga om närvaro.

Det hör till en bjudnings avigsidor att som inbjudare behöva tjata på sina gäster med frågan om de vill vara med på kalaset eller om de har förhinder. Att inte svara på en inbjudan är slött och ouppfostrat. Somliga tror att de verkar tjusigt upptagna genom att vänta med sitt svar, eller inte svara alls. De misstar sig grundligt.

Magdalena Ribbing