Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/06/02/16010/

Fråga om hyfs och stil

Grannstörning?

Rätta artikel

Fråga: Jag har märkt att det nu på sista tiden verkar vara människor som flyttat in till städerna som inte riktigt vet hur man beter sig i bostadsområden i Stockholm.

Oftast finns det närliggande fastigheter vilket vissa inte bryr sig om. De slänger ut sina barn gärna tidigt på morgonen - söndagar verkar populärt för att de inte orkar med sina egna barn.

De skriker så högt så alla närliggande fastigheter berörs och människor väcks. Avsaknad av empati verkar vara ett problem i samhället.

Finns det inte platser där barn kan leka nuförtiden?

Kan Magdalena skriva om hyfs & etikett i fastigheter i Stockholm, att man hälsar när man möter människor i trappen, att man inte låter sina cyklar stå överallt i trapphuset, att man inte har hög musik med mera.

Dessutom verkar det vara ett spring nu av alla hantverkare, uthyrningar, inneboende och man vet inte riktigt vem ens granne är eller vem som bor var. Problemet verkar öka, varför förstår jag inte.

Svar: Spalten har fått ett antal frågor om det du beskriver, med ungefär samma innehåll. Bakom några av frågorna, kanske inte din, anar jag en irritation över att människor från andra kulturer beter sig på ett annat sätt än vad man själv gör. Men jag kan försäkra att det inte är något nytt att grannar blir störda av varandra. Långt innan flerfamiljehusens tid fanns människor som var självupptagna och ointresserade av om deras beteende kunde besvära andra. Så är det fortfarande, som du har noterat. I dag vill många spela musik högt även om andra störs, ha cykeln innanför porten för säkerhets skull och tycker att barnen kan hålla till någon annan stans än hemma på söndagsmorgonen.

Visst borde grannar alltid hälsa på varandra, det är god sed, men alla vet inte detta, och då måste du, som säkert hälsar på alla dina grannar, fortsätta att föregå med gott exempel och fortsätta säga "hej" även om du inte genast får ett hej tillbaka. Ombyggnader och andrahandsuthyrningar som gör att du inte vet vilka grannar du har är tråkigt, det håller jag med om, men i ett flerfamiljshus är sådant vanligt och omöjligt att förhindra.

Inte något av detta har specifikt med utsocknes personer att göra. Det man som granne kan göra är att vänligt förklara för störande personer just detta faktum genom att vänligt säga ungefär "tyvärr är det jobbigt för grannsämjan med ditt musikspelande, din cykel, dina barns söndagsmorgonlek." Ta kontakt med dessa grannar, berätta hur du och förmodligen fler än du, uppfattar deras sätt. Du möter dem säkert i trapphuset och kan säga ”har du tid för en kopp kaffe hos mig?” och kanske blir det ett nej först men nästa gång kanske ett ja tack. Det är inte så enkelt att göra detta med personer som man inte känner, men det går, tror jag, om man verkligen vill förbättra situationen.

En annan möjlighet att få bukt med det som blivit ett stort problem för dig vore ett slags hushyfs för fastigheterna med innebörden att viss hänsyn måste iakttas för allas trevnad, alltså ingen barnlek utomhus före kl 08 på söndagarna, inga cyklar i trapphuset osv. Ett sådant hushyfs måste utfärdas av hyresvärden/fastighetsägaren, eller bostadsrättsföreningens styrelse, och det är inte säkert att dessa instanser vill göra detta. Så bäst är trots allt att försöka skapa en vänlig kontakt med de störande personerna och förklara vad som gör det trevligt att bo där ni bor - för alla. Att gräla hjälper inte, arga anonyma lappar inte heller.

Och så måste man som boende i ett flerfamiljshus inse att det finns andra människor som har samma rätt som man själv att bo där. Man kan inte kräva tystnad och ordning av alla andra på exakt det sätt man själv vill ha. Det betyder inte att man ska stå ut med för stor oordning och för höga ljud, men det blir enklare att trivas med andra om man är tolerant - och gärna snäll. Magdalena Ribbing