Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/06/05/nasvist/

Fråga om hyfs och stil

Näsvist?

Rätta artikel

Fråga: Jag skulle på en ganska fin bjudning i goda vänners lag. När jag möter upp en av väninnorna märker jag att hon har en liten kråka som sticker ut ur hennes näsa (ursäkta språket). Om det var jag som hade en kråka, och inte upptäckte det förrän efter det att bjudningen väl var över, så hade jag blivit väldigt generad av tanken att jag suttit igenom en hel bjudning med en kråka för alla att beskåda. Den tanken fick mig att vilja uppmärksamma min väninna om det som stack ut ur hennes näsa, men jag kom inte på hur jag skulle kunna påpeka det fint utan att göra henne generad. Hur kan man agera i en sådan situation? Jag valde att inte säga något, samtidigt var det ju något man såg varje gång hon pratade och man tittade på henne.

Svar: Knepigt problem, inte helt ovanligt och som du skriver, vore man själv den med en olämplighet som stack ut ur näsan eller kläderna skulle man verkligen vilja bli uppmärksammad på den. Vissa saker kan man mycket diskret säga, som ”du har inte knäppt skjortan/blusen” eller ”du har tandkräm på hakan” - men en så pass oönskad sak som din väninnas näsolägenhet är svår att påpeka om det finns minsta risk att någon annan hör det.

Så gör så här: ta snabbt upp en pappersnäsduk, fånga din väninnas blick, ge henne näsduken och säg mycket milt: ”gör så här” samtidigt som du gör en snytgest mot din egen näsa.

Det är effektivt och jag har aldrig varit med om att det inte har fungerat. Magdalena Ribbing