Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/06/08/onyanserat/

Fråga om hyfs och stil

Onyanserat?

Rätta artikel

Fråga: Jag och min fru, som kommer från en annan kontinent, har nyligen fått en välskapt liten gosse och vi undrar hur vi ska hantera vissa kommentarer om barnets hudfärg.

Kommentarerna görs såklart i välvilja men vi undrar lite varför folk känner sig så nödgade att påpeka att barnet inte är en hälften-hälftenmix av sina föräldrar, som om det på något sätt förväntades av den lille stackaren.

Hur kan man tydligt markera att detta är onödigt utan att fördenskull skapa dålig stämning? (Vi är som sagt medvetna om att det inte handlar om illvilja på något sätt utan bara är ett - av många - exempel på att många människor av någon anledning gör helt uppenbara och helt onödiga konstateranden om andra människors utseende.)

Svar: Det är sorgligt att människor inte förstår att kommentarer om andras utseende kan bli helt fel. Hud, kropp, hår bör i dessa tider av ytliga värden kommenteras endast undantagsvis. Givetvis kan man säga att man finner någon vacker, men också det kan bli fel om man preciserar sin komplimang, exempelvis "snyggt att du har gått ner i vikt" och den det gäller är anorektiker, eller "du har verkligen slät hy" och den man berömmer för detta har en utseendefixering. Eller något annat patologiskt. Det man ofta kan säga är efter en kort eftertanke ”du ser så fin ut” eller ”vilken stilig person du är” - alltså utan att specificera detaljer som kroppsbyggnad, rynkstatus, hudfärg.

När andra säger något om din baby och hans hudfärg kan du motsäga med ett enkelt: ”Och?” vilket i de flesta fall får den som sagt något att hålla tyst.

Eller om du vill ta yttrandet som den vänlighet det sannolikt är, säga ”visst är han perfekt och underbar” och så byter du samtalsämne.

Säger du det som kanske ligger närmast till hands, nämligen något ironiskt som ”vilken intressant upptäckt du gör!” eller ”nähä, det har vi inte sett!” så skapar du en annan sorts skuldkänsla hos den obetänksamt kommenterande personen, och det vill du nog inte om vederbörande är en vän.

Men oavsett vilket lönar det sig förmodligen inte att gå in i en diskussion utan bäst är att ignorera de förmodligen välmenande men oändligt fantasilösa kommentarerna. Någon gång upphör de förhoppningsvis.

Magdalena Ribbing