Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 09:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/06/12/16042/

Fråga om hyfs och stil

Blöjbytesbehov?

Rätta artikel

Fråga: Nyligen besökte jag en restaurang som har mycket god mat och en vidunderlig utsikt. Vi satt vid ett bord med ansiktena riktade mot utsikten och åt vår mat, när bordet alldeles framför blev ledigt. Till bordet, beläget en meter framför vårt och i vårt direkta blickfång med tanke på utsikten och hur vi satt, kom ett par med ett litet barn, cirka 1 1/2 år gammalt. Ena föräldern lyfter barnet ur vagnen, lyfter upp och luktar på barnets bak och tittar in i blöjan, greppar skötväskan och försvinner ut från restaurangen. Det påverkade min aptit och min ståndpunkt är att det är en ganska egocentrerad handling som kunde undvikits om föräldern hade gått åt sidan och undersökt blöjans skick, alternativt bara bytt blöjan innan restaurangbesöket. Lätt gjort om en har i sin tanke att visa hänsyn till andra.

I en diskussion om denna händelse har två olika ståndpunkter utkristalliserat sig. Den ena är att detta är ett föräldrabeteende som inte är något att fästa sig vid, en kan titta bort etc och därför ska andra besökare förstå och visa hänsyn etc. Det andra är det motsatta, att föräldrarna kunde och borde visat hänsyn till övriga gäster och skött blöjkoll annorstädes och att det är förvånande att det inte är så.

Hur är det?

Svar: Det du beskriver är mycket vanligt förekommande hos småbarnsföräldrar, som antagligen inte ens tänker på vad de gör: en rutinmässig koll av blöjbytesbehov.

Den här föräldern låter lite extra noggrann, men jag har hört om det som är än värre: blöjor som har bytts vid eller alldeles intill krogbordet - och detta har inte hejdats av krogpersonalen. Jag tror att du får försöka ha överseende med denna incident. Men jag håller fullkomligt med dig om att det hänsynsfulla och välartade hade varit att utföra all blöjbyteskoll utanför matsalen. Det har mindre med utsikten att göra än att den som förmår se utanför sin egen lilla cirkel besparar människor vid ett matbord all insyn i blöjkontroll.

Magdalena Ribbing