Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/06/14/morkerseende/

Fråga om hyfs och stil

Mörkerseende?

Rätta artikel

Fråga: Ofta ser man på TV att t ex idrottsmän blir intervjuade med solglasögon på sig när de talar med intervjuaren. Är inte det ganska oartigt? Intervjuaren kan ju då inte se sin samtalspartner i ögonen och det brukar man ju göra när två personer talar med varandra.

Svar: Det är faktiskt ohövligt att prata med någon och dölja sina ögon, ögonkontakten är en viktig del av människors gemenskap. Till och med så betydelsefull att det i en del kulturer inte är tillåtet att se exempelvis en kejsare eller liknande rätt i ögonen; undersåtarna ska titta nedåt för att visa sin underdånighet. En gång i tiden var det också fel att en ogift kvinna hade direkt ögonkontakt med en man, hon skulle blygt slå ner ögonen.

Så är det absolut inte i nutid i den här delen av världen, här och sedan länge är ögonkontakten grundläggande. Därför är det fel att gömma sin blick bakom solglas när man samtalar med någon. Men det är vanligt att så sker - och varje gång jag svarar på den frågan kommer motargumenten från ett antal människor som påpekar att de inte tål solljus och inte kan ta av sina solglasögon.

Kanske är det så. Och det kan inte kritiseras. Men: ofta kan den som har solglasögon lyfta av dem någon sekund då och då, åtminstone när samtalet inleds. Eller vända sig bort från solen just då.

Magdalena Ribbing