Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/europabloggen/2009/04/27/lika-barn-leka-bast-2999/

EUROPABLOGGEN

Lika barn leka bäst

Europas ende diktator Aleksandr Lukasjenko befinner sig just nu på sitt första besök i EU på 13 år. Efter att ha blivit dekorerad med guldmedalj av påven i Rom dinerade han under måndagskvällen med Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och utrikesminister Franco Frattini.


Lukasjenko, som suttit vid makten i 19 år, håller förtrycket uppe i Vitryssland genom korrumperade val och ignorerande av sådant som mänskliga rättigheter och pressfrihet. Han misstänks också vara personligt inblandad i fallet med fyra försvunna demokratiaktivister år 1999 och 2000. Trots detta tycks Lukasjenko vara på god väg att dupera EU, som förlängt hans inresetillstånd och alltså möjliggjort diktatorns italienska turné.


Silvio Berlusconi är också svag för mer auktoritära styrelseskick. I söndags högtidlighöll Italien minnesdagen av det antinazistiska upproret 1945, men dagen präglades av hård kritik mot Berlusconi. Italiens konservativa krafter har nämligen föreslagit att de italienare som dog kämpandes för fascismen ska hedras på samma sätt som de antinazistiska partisanerna – något som lett till en folkstorm.