Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/europabloggen/2009/06/07/gront-ar-trendigt-3728/

EUROPABLOGGEN

Grönt är trendigt

Det brukar heta att Stockolm är trendledande i politiken. Det som händer i väljarkåren här sprider sig med tiden över landet. I så fall väntar dystra tider för Socialdemokraterna, i Stockholm är de inte ens andra parti i EU-valet - Moderaterna kommer först, därefter Miljöpartiet.
Årets ras inträffade för Vänsterpartiet i Umeå. Från 40 procent förra gången till 7,5. Här måste Vänstern analysera, sa den evige kommentatorn Sören Holmberg. Det behövs inte alls. Skillnaden heter Jonas Sjöstedt, han var Umebornas man i Bryssel och toppade V-listan. Sedan valde han kärleken, lämnade parlamentet för hemmapappeliv i New York. Det är hela skillnaden.
Personval bör inte underskattas. Men EU-valets påverkan på röster i riksdagsval överskattas regelmässigt.

Gröna med anledning att fira: Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Isabella Löwin.