Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-01 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/europabloggen/2009/06/22/tories-bildar-ny-partigrupp-3927/

EUROPABLOGGEN

Tories bildar ny partigrupp

Brittiska The Guardian skriver i dag att landets konservativa Tories lyckats bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet. Den nya gruppen blir troligtvis fjärde störst bland parlamentets politiska block och bland de nya medlemmarna finns flera kontroversiella partier, däribland polska Lag och Ordning som är uttalat antihomosexuellt.


Tories lämnar därmed parlamentets största grupp, det konservativa EPP där svenska moderater och kristdemokrater ingår. De konservativa britterna menar att EPP varit alltför EU-vänligt. Att lämna den största gruppen innebär att Tories går miste om inflytande och flera tunga poster i parlamentets utskott. Tydligen är detta ett pris som Tories ledare, och troligtvis Storbritanniens nästa premiärminister, David Cameron är beredd att betala för att stilla den EU-kritiska hemmapubliken.


Cameron har också utlovat en folkomröstning om Lissabonfördraget om han kommer till makten. Fredrik Reinfeldt är all anledning att börja svettas. Ett brittiskt nej till EU:s nya fördrag skulle vara en riktig katastrof under det svenska ordförandeskapet.

David Cameron.