Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/filmbloggen/2010/02/02/hata-goteborg-6007/

FILMBLOGGEN

Hata Göteborg?

”Har svenska filmbranschen glömt bort filmfestivalen i Göteborg?”, frågade sig den lokala kvällstidningen GT aningen uppgivet häromdagen. I medierna och runt det snöiga Järntorget har det pratats om hur filmbranschen mobbar Göteborgsfestivalen. Storfilmer som Daniel Espinosas ”Snabba cash”, Josef Fares ”Farsan” och ”Änglavakt” med Michael Nyqvist och Izabella Scorupco har av olika skäl nobbat premiär på Nordens största filmfestival.

Ett av få undantag är Babak Najafis lika gripande som kompromisslösa långfilmsdebut ”Sebbe”. Inte något glamorös Dramaten-skådespelare så långt ögat når, men ett urstarkt stycke svensk socialrealism om ett 15-årigt mobboffer som förlorat sin pappa och har en mamma som abdikerat.  

Ingen slump att filmen kommer att tävla i ungdomssektionen på Berlins filmfestival som startar nästa vecka.

Filmbranschen visar viss nonchalans mot Götet, men festivalen måste nog jobba lite hårdare för att attrahera de svenska filmbolagen och de största filmskaparna. Åtminstone om den vill behålla sin ställning som den viktigaste mötesplatsen för den svenska och nordiska filmen. Allt annat vore ju synd på denna sympatiska och genomgoa filmfest som dessutom sägs vara världens mest jämställda. Läste just en artikel som visar hur festivalen lyckats styra upp könsbalansen utan att tänka tvångstankar om kvotering. ”Vi vill ge alla en röst”, förklarar festivalens vd, Åsa Bernlo. Tror att resten av branschen skulle behöva lite insidertips.