Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/filmbloggen/2010/02/07/quality-never-goes-out-of-style-6113/

FILMBLOGGEN

Quality never goes out of style

Man måste beundra Göteborgs filmfestival, som satte punkt idag. De fyller salong efter salong med publik som nästan slåss i kön för att få se den ena udda filmen efter den andra. Dessutom lyckas festivalen, som igår, locka storpublik till ett tältseminarium med den extremt osexiga titeln "Samhället och filmkonsten".

Panelen var förstås toppkaratig för sammanhanget. Kulturministern, hennes gamla sosse-företrädare Bengt Göransson _ fortfarande ett geni på att leverera slagkraftiga punchlines _ Roy Andersson som retade gallfeber på många med sitt invigningstal som drog vissa paralleller mellan kommersialism och nazism om jag förstått det rätt, Suzanne Osten, SFi:s VD Cissi Elwin Frenkel och så en filmdoktor vars avhandling "Film och mening" försöker utforska hur framför allt breda filmer påverkar publiken.

 Ett riktigt bra gäng, även om diskussionen aldrig riktigt hann gå på djupet, vare sig det gäller den väsentliga kvalitetsdiskussionen, eller hur framtidens filmpolitik ska se ut, sedan avtalet havererat.

 En intressant sak sa forskaren Tomas Axelsson, nämligen att Vetenskapsrådet tänker satsa mycket forskningspengar på vårt förhållande till fiktion, läs: film. Själv var han entusiastisk inför utsikten att få utforska vårt kollektiva behov av Lisbeth Salander.

Sedan tyckte jag att det här var fint sagt av Bengt Göransson: "Konkurrens främjar inte kvalitet, den nivellerar. Individualitet och och originalitet uppstår i den goda gemenskapen".

Om man applicerar den tanken på nittiotalets danska filmvåg så låter det helt plausibelt. Deras framgångar brukar ju förklaras i termer av ett en grupp filmskapare, producenter, finansiärer med flera samverkade och hade gemensamma visioner. Och det blev ju rätt bra.

Vilket osökt får mig att tänka på "Valhalla Rising", gjord av den danske "Pusher"-regissören Nicholas Winding Refn. En internationell produktion förvisso, inspelad i Skottland. Men dock med stjärnskottet Mads Mikkelsen i huvudrollen som enögd, biffig, tatuerad, våldsmaskin i någon slags odefinierad vikingatid. Många rätt omdömesgilla personer är fascinerade av den. Slasher goes art, typ.  Refn presenterade filmen på Draken i fredagskväll inför en superentusiastik övervägande manlig publik som darrade av upphetsning inför att äntligen få se en riktig "grabbfilm", som jag hörde två goa gubbar säga bredvid mig. Refns egen programförklaring var att han ville att filmen skulle funka som en legal knarktripp.

I rest my case. Frisyrerna är dessutom förfärliga.