Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/filmbloggen/2010/03/08/historiskt-ogonblick-6623/

FILMBLOGGEN

Historiskt ögonblick!

"Den här galan är så lång att "Avatar" nu utspelar sig i det förgångna", avslutade Steve Martin fyndigt en historisk Oscarsgala där en kvinna för första gången fick motta den prestigefyllda Oscarsstatyetten för både bästa regi och bästa film. Förhandsstippade "Avatar"kommer kanske inte direkt att förpassas det det förflutnas dimmor, men det man kommer att prata om idag är i alla fall att "The Hurt Locker" fullständigt sopade mattan med James Camerons naturlyriska science fiction-drama.

När powerkvinnan Kathryn Bigelow gick upp på scenen med darrande ben var jag färdig att lipa som den värsta oscarsvinnare. Stort! Det ögonblicket var värt många timmars sömnig Oscarsvaka.

En tolkning av "The Hurt Lockers" seger är att det stridströtta USA, mätta på nationalistiska floskler, törstar efter en realistisk skildring av krigets helvete _ och inte nöjer sig med blåtonade leksakfilmer med flummiga budskap.

Galans enda  riktigt stora besvikelse var att Sandra Bullock knep statyetten för "bästa kvinnliga huvudroll" framför näsan på Gabourey Sidibe i "Precious". Men det mäktiga talet Oprah Winfrey höll till sin protegés ära (hon är medproducent till filmen) som slutade med att Sidibes karriär är en "Hollywood fairy tale " och att hon är en "true american cinderella" kändes nästan lika mycket värt som själva statyetten. Vilket Bullock också verkade tycka _ hon hyllade sina konkurrenter betydligt mer än hon boostade sig själv.