Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2012/11/28/faran-med-komplicerade-papper/

Fondbloggen

Faran med komplicerade papper

Turerna kring fonden Consepio är ett tydligt exempel på risken att investera i fonder med komplicerade finansiella papper i portföljen. I ett krisläge kan det bli en dyr affär.

Förra månaden lades hedgefonden Consepio ned efter att värdet på fonden sjunkit rejält det senaste året. Till saken hör att det är en hedgefond. Det är en grupp fonder som har friare regler när det gäller förvaltning och vilka tillgångar den får handla i.

Tanken med hedgefonder är också att skydda kapitalet från nedgångar, vilket gör att förluster blir extra pinsamma.

När en fond läggs ned får förvaringsinstitutet, som har hand om tillgångarna i en fond för att de ska vara skilda från förvaltaren, ta över ansvaret. Institutet ska endera försöka hitta ett nytt bolag som vill förvalta fonden och om inte det går likvidera fonden genom att sälja tillgångarna och dela ut kapitalet till fondens sparare.

I Consepios fall försöker nu förvaringsinstitutet SEB att hitta någon annan som vill ta över portföljen. I förra veckan annonserade SEB på branschorganisationen Fondbolagens förenings hemsida för att försöka hitta någon intresserad.

Enligt Avanzas sajt Placera.nu har fonden tillgångar i portföljen som är svåra att sälja, vilket gör att en avveckling skulle innebära svåra förluster för investerarna i fonden.

För en vanlig aktiefond som investerar i större noterade aktier finns det i princip alltid möjlighet att sälja en aktie. Men för komplicerade instrument kan det vara iskallt om det inte finns köpare. Nu är Consepio en liten fond så det är få investerare som drabbas.

Men det visar att sparare bör ta en rejäl funderare innan man satsar i fonder som tänker använda komplicerade finansiella instrument.