Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2012/12/12/fortsatt-misstro-mot-aktiefonder-2/

Fondbloggen

Nya utflöden ur aktiefonder

Rätta artikel

Fondspararna skyggar fortfarande för aktiefonder trots att de viktigaste marknaderna haft en ganska bra utveckling i år.

Varje månad mäter branschorganisationen Fondbolagens Förening nettosparandet, det vill säga insättningar minus uttag, i fonder. Statistiken omfattar både företag och privatpersoner och ger en bild av vilka marknader som investerarna tror på eller misstror.

Trenden i sparandet höll i sig i november, det vill säga inflöden till bland- och olika räntefonder och utflöden ur aktiefonder. Förklaringen till det är den oro som varit på börserna med tvära kast i kurserna.

Men faktum är att de kategorier där svenskarna har som mest sparande gått ganska bra. I Sverigefonderna finns nästan en tredjedel av sparandet för aktier. De har ett genomsnittligt plus på 15 procent med några veckor kvar på börsåret. Det är högre än den genomsnittliga avkastningen per år de senaste 15 åren, som ligger på 7 procent.

En fjärdedel av sparandet i aktiefonder ligger i Globalfonder. De har i år gett ett plus på i genomsnitt 9 procent vilket är avsevärt bättre än utvecklingen de senaste 15 åren där de bara gett ett plus på svaga 2 procent per år.

Även kategorin Global-Sverige, där bankernas stora allemansfonder finns, har stigit med 13 procent under året. Femtonårssiffran för de här fonderna ligger på 4 procent per år.

Trots att utvecklingen faktiskt varit ganska bra i år så finns misstron kvar.

I december kommer nya pengar in i PPM-­systemet vilket kan ge en positiv effekt. Men fortfarande krävs det nog att den osäkerhet som finns kring den amerikanska budgeten och euron behöver klarna innan spararna vågar ta ett rejälare kliv in på aktiemarknaden.