Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2012/12/12/ny-syn-pa-ansvarsfulla-investeringar/

Fondbloggen

Ny syn på ansvarsfulla investeringar

Ansvarsfulla placeringar går mot att bli en huvudregel för fondförvaltning i stället för att hanteras i speciella etiska fonder. Den bilden ges i en ny bok. Men fondernas agerande är komplicerat, visar turerna kring Telia Sonera.

Frågan det handlar om är vilket ansvar förvaltarna ska ta för de bolag de investerar i när det gäller alltifrån miljö till arbetsrätt och vilka varor de tillverkar.

Tobak och vapen är exempel på två produkter som varit extra känsliga genom åren. För tio år sedan drevs frågorna i de fonder som hade ordet etiskt i namnet.

I branschorganisationen Fondbolagens förenings bok ”Ansvarsfulla investeringar” menar Sasja Beslik, vd för Nordea Fonder, att de här frågorna kommer att bli en del av den vanliga förvaltningen och fondutbudet.

Turerna kring Telia Sonera visar att gränsdragningarna för vad som är ansvarsfullt och inte är en het potatis för kapitalförvaltare. Telekombolaget har fått hård kritik för avlyssningsskandaler och misstänkta mutor i forna sovjetstater och brutala diktaturer.

Hos det största fondbolaget Swedbank Robur har man valt att sälja aktierna i de fonder som har en högre etisk profil än det vanliga utbudet. Men i de vanliga fonderna finns aktierna fortfarande kvar.

Även Nordea har valt att sälja sina aktier men måste behålla en del av innehavet för att de ska ligga i indexfonder. Indexfonder har samma fördelning av aktier som den börs den ska skugga. Om Telia Soneras börsvärde är 7 procent av ett index måste fonden också innehålla 7 procent av bolagets aktier.

SPP Fonders vd Liza Jonson skriver i boken om hur fondbolaget kom runt dilemmat genom att kalla sina indexfonder för aktiefonder i stället och förvaltningen för indexnära i stället för indexförvaltning.