Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2012/12/20/ericsson-vager-tungt-i-fonderna/

Fondbloggen

Ericsson väger tungt i fonderna

Rätta artikel

Telekomjätten Ericsson tvingas ta en miljardsmäll på börsen för problemen i det delägda bolaget ST-Ericsson. Ericsson får ta en extra kostnad på 8 miljarder kronor och vinsten för andra kvartalet kommer att bli lägre än förväntat.

Dåliga nyheter i Ericsson är också dåliga nyheter för fondsparare. I många Sverigefonder finns bolaget med bland de absolut största innehaven. Eftersom bolaget är bland de största på Stockholmsbörsen måste också alla indexfonder, som har samma fördelning av innehaven som på börsen,  ha tunga poster i Ericsson.

Förutom investmentbolagen Investor och Industrivärden, som är de två överlägset största ägarna i bolaget, är resten av de större ägarna fonder av olika slag. Swedbank Robur och AMF Försäkring & Fonder är de som har störst andel av bolaget bland fonderna.

Vinstvarningar av det här slaget kan ge kraftiga fall på börsen. Men nu klarade sig aktiekursen hyfsat. Den sjönk med cirka 2 procent i inledningen. Det kunde varit betydligt värre för spararna.