Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2013/01/23/krympt-ppm-kan-minska-avkastningen/

Fondbloggen

Krympt PPM kan minska avkastningen

Mycket talar för att politikerna kommer att krympa avsättningarna till PPM. Risken finns att spararna missar en del av en stabilare utveckling av börskurserna. Det finns tre skäl till att PPM just nu är under hårt tryck: IT-kraschen, finanskrisen och eurokrisen. PPM, eller premiepensionssystemet som det egentligen heter, är den mindre delen av det allmänna pensionssystemet där spararna själva kan välja fonder där pensionskapitalet kan förvaltas. Tanken var att svenskarnas pension skulle få en extra skjuts av stigande börskurser.

Så blev det inte.

Systemet hann knappt sjösättas i början av 2000-talet innan IT-kraschen slog hårt mot spararnas konton. På senare år följdes det av finanskrisen och osäkerheten kring eurons framtid.

Visserligen har en del uppgångar efter krascherna kompenserat spararna men fortfarande är den genomsnittliga avkastningen på tok för låg för många som satsat sin pension i aktier. Det här är ett skäl till den hårda kritiken mot systemet just nu. Men en sak ska man vara medveten om. Hade börsen gett en historisk mer normal avkastning under de år systemet varit i gång hade få klagat på PPM.

DN kunde i förra veckan avslöja att politikerna öppnar för att krympa PPM i samband med den översyn som nu görs. Ingen kan säga hur börserna kommer att utvecklas de kommande åren. Det kan komma fler tunga krascher fram­över. Det kan också vara så att perioden 2000–2012 har visat sig vara extra turbulent och att det framöver blir en lite stabilare utveckling för börsen. Om politikerna krymper systemet nu finns risken att spararna kommer att missa en del avkastning.