Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2013/02/13/sverigefonder-lockar-spararna/

FONDBLOGGEN

Sverigefonder lockar spararna

Intresset för aktiefonder höll i sig i januari. Sverige- och globalfonder var fortsatt populärast med störst inflöden under månaden.

Trenden från slutet av förra året med ökad aptit på aktier håller i sig. Om man räknar bort december när det kommer in pengar till PPM-fonderna så hade januari det största inflödet i aktiefonder sedan början av förra året, enligt branschorganisationen Fondbolagens Förening.

Nettosparandet, insättningar minus uttag, hamnade på nästan 10 miljarder kronor. De största inflödena var i de kategorier där vi har mest pengar sparade, det vill säga Sverige- och globalfonder med 2,4 respektive 2,7 miljarder kronor.

Spararna i Sverigefonder har också haft en bra utveckling hittills i år med ett plus på 5,4 procent i genomsnitt. För globalfonder ligger siffran på nästan 4 procent. Bägge siffrorna är ett bra resultat för drygt sex veckors tid. En sådan kort period är inget att bedöma fonder efter men det visar att rädslan för aktier som funnits tidigare i varje fall dämpats.

De flesta bedömare brukar framhålla tillväxtmarknader, det vill säga länder med högre tillväxt, som bra placeringar på sikt. Ska man tro statistiken är spararna försiktiga med Kina som endast noterat marginella inflöden. Lite större har intresset varit för Östeuropa, där Ryssland är den dominerande marknaden.

När det gäller Sverigefonder behöver spararna inte bekymra sig om utvecklingen för den svenska kronan. Men för den som har pengar insatta i fonder i utländsk valuta innebär en starkare krona lite sämre avkastning och en svagare krona lite extra skjuts åt avkastningen.

Ett bra exempel på hur valutakurser kan påverka avkastningen kan man hitta i USA-fonderna. Fidelitys America-fond har gått upp drygt 40 procent de senaste tre åren räknat i dollar. Men i kronor räknat blir avkastningen 24 procent. På fem år är det ingen större skillnad men på tio år är avkastningen i dollar över 120 procent mot 66 procent räknat i kronor, enligt analysföretaget Morningstar. Under de tio åren har kronan alltså stärkts rejält mot dollarn.

Att det ska bli så här stora skillnader är nog inte så vanligt. Fördelen med att spara i mer än bara Sverigefonder är trots allt att risken sprids på fler marknader.