Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fondbloggen/2013/02/20/sa-kollar-du-dina-ppm-fonder/

FONDBLOGGEN

Så kollar du dina PPM-fonder

Nu börjar de orange kuverten att trilla ned i brevlådan med information om pensionen. För många är det enda gången man kontrollerar sina PPM-fonder. Så här kan du se om dina fonder lyckats bra eller dåligt.

Det varierar hur mycket vi bryr oss om våra fonder i premiepensionssystemet, den del av den allmänna pensionen där du själv kan välja fonder där ditt kapital ska placeras och som brukar kallas PPM. En del sparare är mycket aktiva, andra kanske bara kontrollerar resultatet när det orange kuvertet kommer. Hur mäter jag då om mina fonder gått bra?

Ett första riktmärke är om sparkapitalet vuxit. Här kommer de flesta att märka att deras fonder gett en positiv avkastning. Förra året var det visserligen många negativa nyheter om ekonomi med allt från eurokris i EU till budgetstup i USA. Men faktum var att aktiefonderna tuffade på riktigt bra. Det gör att de flesta spararna fick en hyfsad avkastning. Det första riktmärket kommer alltså de flesta att nå.

Det andra är att jämföra sig med hur de som valt privata fonder i systemet lyckats. De privata fonderna hade en genomsnittlig avkastning under 2012 på 10,5 procent. Har dina fonder gett mer har de lyckats bättre än genomsnittet.

Det tredje riktmärket är avkastningen som de sparare fått som inte har gjort något val och har sitt kapital placerat i statliga Sjunde AP-fondens portfölj AP7 Såfa. Fördelningen mellan aktier och räntor skiljer sig åt beroende på ålder i AP7 Såfa, men de som är under 55 år har bara aktier i sin portfölj. Den gruppen fick se sina fonder växa med 18,5 procent.

Det gäller för övrigt även de som gjort ett medvetet val att placera sina pengar i AP7 Såfa, vilket numera är möjligt. Tidigare kunde man inte välja tillbaka till det statliga alternativet. Eftersom nästan 2,9 miljoner svenskar har sina pengar placerade i AP7 Såfa kommer de att hamna på den högre siffran.

Den som är missnöjd med resultatet för sina fonder bör fundera över om det är dags att göra justeringar.

Den som har många år kvar till pensionen och mest räntefonder kan överväga om det är dags att höja risken med mer aktiefonder.

Den som gjort ett val när systemet startades år 2000 och sedan inte brytt sig om några byten bör fundera på att ändra fonderna.

Är man helt ointresserad kanske det statliga alternativet är bättre.