Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2011/10/27/gor-zlatan-en-keane/

Fotbollsbloggen

Gör Zlatan en Keane?

Rätta artikel

Julafton kommer tidigt i år.

Den 15 november släpps Zlatan Ibrahimovics självbiografi ”Jag är Zlatan” och förväntningarna är – förstås – redan skyhöga.

Enligt Zlatan kommer boken att vara väldigt självutlämnande.

– Nu har man berättat allt. Nu går man naken på stan i kalsonger, säger han till Expressen.

Naken på stan i kalsonger alltså? Inte konstigt att intresset för boken är rekordstort.

Så gott som alla har ju en åsikt om Zlatan. Geni, diva, underskattad, överskattad, och så vidare, och så vidare. Åsikterna går isär. Många älskar honom, andra hatar honom.

Att han är Sveriges största idrottsstjärna verkar dock de flesta vara överens om.

Med det sagt finns förstås risk för att boken inte motsvarar de högt ställda förväntningarna. ”Jag är Zlatan” kanske inte innehåller några skandaler eller djupa analyser, den kanske bara är trist.

Kanske. Men nej, jag tror inte det.

Med ett par andra självbiografier i färskt minne hoppas jag på stor underhållning från Ibrahimovics sida. Böckerna jag tänker på är i första hand Theo Walcotts och Johan Esk-favoriten Philipp Lahms biografier som utgavs tidigare i år.

Walcott avslöjade bland annat att hela landslagstruppen är livrädd för Fabio Capello och att Wayne Rooney bryter biljardköer på mitten när han blir förbannad.

Lahm beskrev i sin tur förre tränaren Jürgen Klinsmann som taktiskt oduglig. Båda böckerna skapade förstås rubriker.

Ändå är de ganska harmlösa i jämförelse med två andra biografier som gavs ut i början av 00-talet.

Den gamle Manchester United-kaptenen Roy Keane fick det engelska fotbollsförbundet att se rött när han – i sin självbiografi – erkände att han sparkat sönder Alf-Inge Hålands knä med mening. Ingen olyckshändelse alltså. Vansinnestacklingen var planerad.

Sir Alex Ferguson kunde nog hålla sig för skratt.

Särskilt med tanke på att United-tränaren varit med om samma sak förut. Ett år tidigare avslöjade backklippan Jaap Stam lite väl smaskiga detaljer från Uniteds omklädningsrum i sin självbiografi. Ferguson blev vansinnig och satte mittbacken på ett flyg till Rom.

Jag tror inte att "Jag är Zlatan" kommer att vara tillräckligt magstark för att Massimiliano Allegri ska sparka ut svensken från Milan. Men man kan ju alltid hoppas att anfallaren lättar sitt hjärta och delar med sig av sådant som inte tidigare varit känt från hans långa och mycket framgångsrika karriär. Det vore intressant att få höra hans syn på petningen av Alexander Östlund, calciopoli-skandalen och tiden i Barcelona. Och vill han inte dela med sig av det så kan han väl i alla fall ge oss någon liten skandal från Inters julfester? Snälla. Bara en?

”Jag är Zlatan”. Succé eller flopp? Om drygt två veckor har vi svaret.