Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotbollsbloggen

En uppvisning i uselt försvarsspel

Det brukar sägas att man bygger fotbollslag bakifrån. Det är inte alltid sant. I Luis Enriques Roma är försvarsspelet sorgligt lågprioriterat. Söndagens möte med Atalanta (1–4) blev en uppvisning i uselt försvarsspel.

Har man långsamma mittbackar brukar det vara en bra idé att inte stå alltför högt med backlinjen. Ändå parkerade Roma sitt tröga försvar i höjd med mittlinjen. Taktiken hade kanske fungerat om resten av laget satt tidig press på motspelarna – vilket man, förstås, inte gjorde. Åtminstone inte tillräckligt bra. Atalantamittfältarna fick gång på gång – helt oattackerade – måtta inspel bakom Romas mittförsvar.

Situationen blev förstås inte bättre av att Roma fick två spelare utvisade och tvingades avsluta matchen med nio man.

Förmodligen hade det sett lite bättre ut om Daniele De Rossi spelat. Men inte ens han hade kunnat förhindra den pinsamma förlusten.

Om Enrique någonsin vill vinna titlar med Roma krävs betydligt bättre försvarsspel. Juan är inte lika bra som för ett par år sedan, Heinzes chansbrytniningar skulle knappast gå hem i superettan och Kjaer har stannat av helt i utvecklingen. Vikarierande mittbacken Cassetti behöver vi väl inte ens nämna? Långtidsskadade Burdisso framstår plötsligt som en världsback i jämförelse med sina lagkamrater.

Nästa helg väntar derby mot Lazio. Får vi se ett stabilare Roma då?

***

Nog för att Roma spelade uruselt, man ska inte glömma bort att ge Atalanta lite beröm också. Atalanta startade säsongen med poängavdrag och tippades av många – inklusive undertecknad – som ett givet bottenlag. Men klubben har gjort en bragdartad säsong hittills och måltjuven Germán Denis (tre nya mål mot Roma) framstår mer och mer som en av sommarens absolut bästa värvningar. Nykomlingen Atalanta har utan tvekan gjort sig förtjänt av en plats i serie A.

***

Seriefinalen mellan Milan och Juventus bjöd på stor underhållning. Tyvärr är det inte målen och målchanserna som stannar kvar i minnet – utan målet som aldrig blev mål. Sulley Muntari nickade och bollen var kanske en halvmeter innanför mållinjen då Gianluigi Buffon ”räddade” den. Det såg alla … utom den assisterande domaren.

Efter matchen bubblade genast gamla anklagelser om köpta domare upp till ytan – som det alltid gör när något av storlagen, och Juventus i synnerhet, får domsluten med sig. Fusk eller inte, det var förstås galet att den assisterande domaren inte såg att bollen var över mållinjen.

Men det som är mest idiotiskt med hela situationen är kanske inte domarnas dåliga syn utan bristen på målkameror? Finns det en enda bra anledning till varför man inte ska använda sådan teknik vid de största mästerskapen och i de största ligorna? Nej, jag kommer faktiskt inte på någon. Tyvärr är Sepp Blatter av en annan åsikt.