Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-10 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/03/01/blagula-drommar/

FOTBOLLSBLOGGEN

Blågula drömmar

Vad var det som hände? När såg vi Sverige spela så bra senast? Sverige slog Kroatien med 3–1 på bortaplan och segern var inte ett resultat av 90 minuters grisfotboll och snabba omställningar (vilket i och för sig kan vara oerhört vackert), utan bärgades genom ett imponerande passningsspel och offensiv kyla.

Jag hörde – pinsamt nog – till skaran som inte trodde att Zlatan Ibrahimovic skulle fungera särskilt bra som offensiv mittfältare/släpande forward.

Oj vad fel jag hade.

Zlatan var briljant i sin nya roll och betydligt mer delaktig i spelet än han brukar. Zlatan strax bakom Johan Elmander känns som den bästa anfallskonstellationen Sverige kan ställa upp med i EM. Det ger dessutom möjligheten att använda John Guidetti som avbytare. När Elmander har jagat allt och alla i 75 minuter kan Guidetti hoppa in och avgöra matchen i slutminuterna.  Däremot är jag inte lika övertygad om att Ola Toivonen fungerar som vänsterytter. Risken finns att Sverige blir för obalanserat med Zlatan, Elmander och Toivonen på banan samtidigt. Särskilt om PSV-anfallaren förväntas täcka upp framför den aningen svajige Martin Olsson. Problemet är att det saknas klockrena alternativ till vänster. ”Chippen” är skadad och Bajrami är inte given i klubblaget. En lösning vore kanske att flytta ut Rasmus Elm på en kant och låta Pontus Wernbloom eller Anders Svensson ta plats bredvid Kim Källström centralt på mitten.

I försvaret har Erik Hamrén flera problem att brottas med. Just nu är det väl bara Olof Mellberg som kan vara helt säker på en plats i startelvan? Jag tycker att Jonas Olsson är värd en plats i mittförsvaret (det tyckte jag redan innan Majstorovic gick sönder), men hans insats mot Kroatien var inte den bästa.

Andreas Granqvist gjorde en godkänd insats på högerkanten. Jag tycker att det är helt rätt av Hamrén att testa olika alternativ till höger. Om Mikael Lustig får nöta bänk hela våren går han knappast in i den svenska startelvan. Bakom Lustig och Granqvist ser det tyvärr tunt ut. Joel Ekstrand har fått spela för lite i Udinese och Sebastian Larsson säger själv att han inte alls är sugen på att kliva ner ett snäpp i banan.

Det är fortfarande ett par månader kvar till EM. Mycket kan hända innan dess. Spelare kan toppa formen, tappa formen eller bli skadade. Oavsett vilket så gav Kroatienmatchen en mycket skön känsla inför mästerskapet.