Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/03/06/tranarkarusellen-i-chelsea/

Fotbollsbloggen

Tränarkarusellen i Chelsea

Jag var i Newcastle och såg derbyt mot Sunderland i helgen. Samtidigt som Lee Cattermole sparkade Cheick Tioté sönder och samman, Demba Ba nickade i ribban och Shola Ameobi gjorde ett succéinhopp på St James's Park (vi kan väl låta bli att kalla den Sports Direct Arena?) hade Chelseas höga höns krismöte i London. När mötet var slut var också André Villas-Boas tid som Chelseatränare över.

Trots allt prat om tålamod och allt snack om att Villas-Boas skulle få tid på sig att föryngra laget valde alltså Roman Abramovitj att sparka honom.

Jag har tidigare skrivit om splittringarna i Chelsea. Villas-Boas försökte sätta sin prägel på laget genom att bänka gamla trotjänare som Lampard, Drogba, Essien och Cole. Det hade kanske varit effektivt, och hade till och med kunnat ses som smart om det ”nya” Chelsea gjort godkända resultat på planen.

Men som alla vet har resultaten uteblivit.

I gårdagens Daily Mail ägnades flera sidor åt Villas-Boas tid i Chelsea. Mycket intressant läsning. Tidningen har pratat med personer med god insyn i klubben och det är ingen smickrande bild av Chelsea som växer fram. Villas-Boas beskrivs som en arbetsnarkoman som sover över på träningsanläggningen trots att han (och hans familj) bara bor ett par minuter därifrån. Ännu värre framställs dock spelarna.

I någon slags protest mot Villas-Boas strikta tider och förbud mot sena ankomster gjorde spelarna en grej av att alltid komma så sent som möjligt – men fortfarande i tid – till träningen. Det gällde alltså att komma i tid, men med så liten marginal som möjligt. Med bara sekunder kvar till utsatt tid kunde spelarna sladda in på parkeringen, kasta sig ur sina lyxbilar och jogga förbi en väntande Villas-Boas med en provocerande vinkning och ett sarkastiskt flin på läpparna.

Låter det som en hållbar situation? Knappast.

Nu är Villas-Boas borta och Roberto Di Matteo har tagit över jobbet – en man som åtminstone enligt taxichauffören som körde oss till Newcastles flygplats är ännu mer avskydd bland Chelseas spelare. Jag vet inte om det är sant, eller om det ens är möjligt att stå lägre i kurs än Villas-Boas. Oavsett vilket tror jag inte att Di Mateo blir kvar på tränarposten längre än till sommaren.

På flyget hem till Stockholm diskuterade jag och mitt ressällskap tänkbara kandidater till tränarjobbet.

Vi pratade, förstås, en hel del om Jose Mourinho. Portugisen har skaffar hus i London och det mesta tyder på att han lämnar Real Madrid till sommaren. Men vill han verkligen tillbaka till Chelsea och en extremt påfrestande Roman Abramovitj? Tveksamt.

Men om det inte blir Mourinho, vem blir det då?

Sven-Göran Eriksson fick frågan huruvida han skulle vara intresserad av jobbet av brittiska medier i går. ”Svennis” svarade att han självklart skulle vara det och genast utbröt en svallvåg av skadeglädje och beska kommentarer på (svenska) Twitter. ”Haha, vill han ha, jobbet??? Då vill jag också ha det!”, och fler kommentarer i den stilen. Löjligt. Det går förstås att rabbla en lång rad tränare som är mer eftertraktade än ”Svennis” i nuläget men att håna honom för att han svarar på reportrarnas frågor känns inte helt befogat. Särskilt inte då han dessutom konstaterade att han aldrig skulle bli erbjuden jobbet.

***

Lampard, Drogba, Essien och resten av rövargänget är förmodligen rätt nöjda i dag. De har lyckats jaga iväg Villas-Boas och är åter herrar på täppan. Men hur ser deras framtid i Chelsea ut efter det här?

Enligt Daily Mail skällde Roman Abramovitj ut spelarna rejält efter att Villas-Boas lämnat klubben. Ryssen anklagar spelarna för tränarens avsked och lovar en stor utrensning till sommaren.

Det kan bli ett väldigt tråkigt slut för några av Chelseas största profiler under 2000-talet.