Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-15 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/03/09/en-trott-104-aring/

FOTBOLLSBLOGGEN

En trött 104-åring

Det blev en trevlig födelsedag för Inter.

Milanoklubben fyllde 104 år på fredagen och firade med att besegra Chievo med 2–0 på bortaplan. Inte blev det sämre av att segern var Inters första sedan slutet av januari.

Men om födelsedagsfesten var rolig så riskerar baksmällan att bli betydligt tråkigare.

Inter – världens bästa klubb för mindre än två år sedan – har en lång väg att vandra för att ta sig tillbaka till Europatoppen.

Jag har tidigare skrivit om Inters (läs ägare Massimo Moratti och sportchef Marco Brancas) många missar efter Mourinhos flytt till Real Madrid. Med tanke på Inters fortsatt svaga form är det dock inte mer än rätt att ge klubben en känga till.

Inter har förlorat sex av sina åtta senaste ligamatcher. Bland förluster återfinns pinsamma 0–4 mot Roma, 0–1 mot Novara och 0–3 mot Bologna. Uselt.

Krysset mot Catania förra helgen var ett litet fall framåt, segern mot Chievo en antydan om att klubben är på väg upp ur formsvackan.

Laget har spelat under sin förmåga de senaste veckorna. Frågan är hur långt under?

Inter är inte längre en av Europas allra bästa klubbar. Truppen har visserligen inte förändrats särskilt mycket sedan Champions league-vinsten för två år sedan, men kanske är det just det som är problemet. Många av klubbens nyckelspelare har passerat sina bäst-före-datum.

Vi kan väl ta en snabb titt på elvan som startade mot Chievo?

Cesar (1979)

Maicon (1981)

Lucio (1978)

Samuel (1978)

Nagatomo (1986)

Zanetti (1973)

Stankovic (1978)

Poli (1989)

Sneijder (1984)

Milito (1979)

Forlan (1979)

Av elva spelare är sju födda på 70-talet. Andrea Poli är den ende som fortfarande kan ses som lovande – men just nu tyder inte mycket på att han kommer att utvecklas till en världsspelare.

Inter står inför en enorm utmaning i sommar. Truppen är ålderstigen men det saknas pengar för att föryngra den på ett bra sätt. Moratti sålde Samuel Eto'o för att sänka lönekostnaderna och måste hålla i plånboken för att nå upp till UEFA:s nya ekonomiska fair play-regler.

Hur laget ska kunna bli bättre utan ett par stora värvningar är en fråga utan enkla svar.

En annan fråga är vem som ska träna Inter nästa säsong. Tror någon att Claudio Ranieri kommer att vara kvar över sommaren? Nej, just det.

Det ryktas om att Andre Villas-Boas ska ersätta honom. Frågan är om portugisen är sugen på att hoppa på ett nytt jobb som påminner väldigt mycket om det han just fick sparken från i Chelsea.

Inter kommer inte att kunna lösa sina problem över en natt. Knappast över en transfersommar heller.