Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/03/18/fabrice-muamba/

Fotbollsbloggen

Fabrice Muamba

Ett hjärta stannar och en hel fotbollsvärld håller andan.

TV-bilderna som kablades ut från White Hart Lane var fruktansvärda. Kameran riktades inte direkt mot Fabrice Muamba – men hans med- och motspelares minspel sade allt. Någonting var fruktansvärt fel nere på gräsmattan.

Nu ligger Fabrice Muamba nedsövd på intensivvårdsavdelningen på London Chest Hospital. Läkarteamets snabba insats på White Hart Lane räddade hans liv.

Åtminstone tillfälligt.

– De närmaste 24 timmarna kommer att bli avgörande, sade Boltontränaren Owen Coyle efter att ha besökt sjukhuset på söndagsmorgonen.

Att Fabrice Muamba, förutom att vara en skicklig fotbollsspelare, även var en mycket omtyckt lagkamrat råder det ingen tvekan om. På Twitter har flera av hans gamla medspelare uttryckt sina sympatier och sina önskningar om ett snabbt tillfrisknande.

”Älskar dig så mycket, grabben! Fortsätt kämpa. Snälla be för honom, han är en fantastisk person och vän”, skrev Arsenals Johan Djorou.

Fabrice Muamba har inte fått någonting gratis i livet. Han föddes i Zaire (Demokratiska Republiken Kongo) och växte upp under mycket svåra förhållanden. När hans pappa flydde landet och sökte politisk asyl i England blev åttaårige Fabrice kvar.

– Jag såg kriget. Jag såg människor dö, berättade Muamba i en intervju med Daily Mail 2008.

Om nätterna hörda han skottlossning utanför sovrumsfönstret. Hans farbror mördades.

När Fabrice Muamba var elva år, tre år efter att hans far flytt landet, återförenades han med pappan på flygplatsen Heathrow utanför London.

– Det var starten på våra nya liv, sade Muamba i en intervju med The Guardian.

Tre år senare värvades Muamba, 14, av Arsenal. Han lånades ut till Birmingham innan han slutligen hamnade i Bolton 2008. Matchen mot Tottenham var hans 149:e för klubben.

Muamba har gjort en otrolig resa. Det vore fruktansvärt tragiskt om den skulle sluta med ett hjärtstillestånd på White Hart Lane.