Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/04/05/dags-for-malkameror/

Fotbollsbloggen

Dags för målkameror

Lionel Messi föll och domaren pekade på straffpunkten. Sergio Busquets föll och domaren pekade på straffpunkten igen.

De senaste dagarna har det skrivits en hel del om domarinsatsen på Camp Nou i svenska medier. Kanske har matchen fått ovanligt stort utrymme för att det var Zlatan Ibrahimovics Milan som slogs ut av katalanerna, kanske var den bara droppen som slutligen fick bägaren att rinna över. Domarnas eventuella särbehandling av Barcelona har ju diskuterats förr. Särskilt i samband med Champions league.

Vem minns inte semifinalmötet med Chelsea på Stamford Bridge 2009, semifinalen mot Inter på Camp Nou 2010 och semifinalerna mot Real Madrid förra våren. Gång på gång hamnar domarna i fokus när Barcelona spelar.

Det är förstås inte märkligt att det snackas. Ett felaktigt domslut kan bli direkt matchavgörande. En utebliven straff, ett missat mål, en för hårt dömd utvisning; det är klart att sådant inte passerar obemärkt förbi. Det är inte heller konstigt att situationer uppstår när just Barcelona spelar. Om ett lag är överlägset sin motståndare skapar det förstås fler lägen i offensivt straffområde.

Oavsett vad det beror på så börjar folk tröttna på stormatcher avgörs av tveksamma domslut.

”Vad gäller domslut vill jag framöver göra dem så kliniskt könlöst obestridbara som det någonsin är möjligt. Skulle jag aldrig behöva diskutera ett domslut igen i mitt liv skulle jag dö som en lyckligare människa, skriver Erik Niva i en krönika i Sportbladet.

Niva efterlyser målkameror, sensorer som kan avgöra om bollen är över mållinjen och videorepriser vid straffsituationer.

Till skillnad från Erik Niva är jag inte säker på att det vore bra att ta tekniken till hjälp i samband med straffsituationer. Inte för spelavbrotten som skulle uppstå – så ofta uppstår blåser inte domaren för straff, och 30–40 sekunder hit eller dit kan man leva med – utan för att det förmodligen skulle väcka ännu mer protester mot domarna. Medan vissa straffsparkar är solklara är andra långt ifrån självklara. Skulle det vara straff när Alessandro Nesta drog Sergio Busquets i tröjan på Camp Nou? Absolut, hävdar vissa. Inte alls, säger andra. I sådana lägen spelar det ingen roll om domaren får se händelsen i repris tio gånger om. Oavsett vad domen sedan blir kommer folk att anklaga honom eller henne för att vara mutad.

Målkameror tycker jag däremot är en utmärkt idé. Det är egentligen galenskap att det inte redan används. England blev bestulet på ett regelrätt (och solklart) mål mot Tyskland i det senaste VM-slutspelet, Milan fick aldrig sitt matchavgörande (?) 2–0-mål i toppmötet med Juventus trots att bollen var långt över mållinjen. Betydligt fler exempel går att nämna. Med målkameror skulle vi slippa sådana händelser och allt efterföljande snack om köpta eller inkompetenta domare.

Nu väntar semifinaler i Champions league och det vore en jätteskräll om domarna inte hamnade i fokus på nytt.

Chelsea har inte glömt förra semifinalmötet med Barcelona, då domaren Tom Henning Øvrebrø missade flera klara straffsparkar.

”It’s a fucking disgrace!”, vrålade en vansinnig Didier Drogba rakt in i tv-kameran efter matchen. Förmodligen känner flera av hans lagkamrater samma sak när de tänker tillbaka på matchen tre år senare.

Självklart kommer det att pratas en hel del om förra mötet när lagen nu ställs mot varandra igen.

De flesta tror att Barcelona och Real Madrid tar sig vidare till finalen. Om det blir så är det bara att hoppas att vi slipper kluriga straffsituationer och röda kort. Det vore skönt om åskådarna för en gångs skull kunde vara överens om att det bästa laget vunnit – utan hjälp från domaren.